موتور ویبره یکی از تجهیزات صنعتی مکانیکی است که برای تولید ارتعاش و نیروی لرزشی به کار میرود. موتور ویبره با نامهای ویبره، ویبراتور، ویبره بدنه و موتور ارتعاشی نیز شناخته میشود. دو طرف شفت این موتورها، وزنههایی با شکل لنگ و قابلتنظیم متصل شدهاند. بههمینعلت، در هنگام چرخش ضربههایی ایجاد نموده و باعث ایجاد نیروی گریزازمرکز میشوند؛ در نهایت این نیرو باعث لرزش موتور ویبره میشود.
وبسایت کالا صنعتی نماینده رسمی و تأمینکننده برترین برندهای موتور ویبره ایرانی، اروپایی، ترک و چینی است. برای اطلاع از مشخصات فنی این محصولات، دریافت مشاوره فنی رایگان و ثبت سفارش از طریق شمارهتلفن ۰۲۱۹۱۳۰۴۳۰۰ با کارشناسان ما در ارتباط باشید. در ادامه به معرفی انواع موتور ویبره و ویژگیهای آنها میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
انواع موتور ویبره
انواع موتور ویبره را بر اساس مکانیزم عملکرد و نوع منبع تغذیه به گروههای زیر تقسیمبندی میکنند:
- موتور ویبره برقی
- موتور ویبره بادی و پنوماتیک
- موتور ویبره هیدرولیکی
- ویبره فلنجی
- ویبره بدنه بنزینی یا دیزلی
- ویبره مغناطیسی
موتور ویبره برقی، جریان الکتریکی را به نیروی مکانیکی تبدیل میکند؛ این الکتروموتور در دو نوع موتور ویبره تکفاز و سهفاز تولید میشود. از ویبراتور صنعتی برقی در کاربردهای مختلف صنعتی از جمله آمادهسازی بتن، سورتینگ و جداسازی، الکهای صنعتی و دستگاههای سرند مواد دانهای مانند سیمان، آرد، پودرها، شکر و نمک استفاده میشود.
موتور ویبره بادی (نیوماتیک یا پنوماتیک) در کاربردهایی که امکان استفاده از ویبره برقی ندارند و یا محیطهایی با خطر اشتعال بالا استفاده میشود. این نوع ویبراتور هوای فشرده را به نیروی مکانیکی ارتعاشی تبدیل نموده و در صنایع پاکسازی و جداسازی مواد به کار میرود. موتور ویبره هیدرولیکی از فشار مایع هیدرولیک برای ایجاد ارتعاش استفاده میکند. از این ویبراتور صنعتی در کاربردهایی که نیازمند نیروی بالا و مقاومت در برابر شرایط محیطی خاص هستند، استفاده میشود.
این موتورها در مقایسه با ویبره های الکتریکی مقاومت بالاتری در برابر شرایط محیطی نامساعد دارند؛ به همین علت، از این نوع ویبراتور صنعتی در محیط هایی که گرد و غبار و رطوبت بالاتری دارند، استفاده می شود. از جمله کاربردهای موتور ویبره هیدرولیکی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- واگن و کامیون حمل بار: از این ویبره برای تخلیه سریع تر واگن ها و کامیون های کمپرسی حمل بار استفاده می شود.
- راه سازی و آسفالت: یکی از کاربردهای اصلی موتور ویبره هیدرولیکی، فشرده سازی مواد مختلف مانند بتن، خاک، شن یا آسفالت است.
- آب و فاضلاب: از موتور ویبره هیدرولیکی برای لجن زدایی در تأسیسات تصفیه فاضلاب استفاده می شود.
ویبره فلنج دار در کاربردهایی که نیاز به تولید ارتعاش در مرکز مخزن داشته و مواد در مخزن بهصورت چرخشی حرکت میکنند، استفاده میشود؛ بهعنوانمثال برای صیقلکاری سنگهای قیمتی از این نوع ویبره استفاده میشود. ویبره بدنه بنزینی یا دیزلی بیشتر در کاربردهای سیار استفاده میشوند که دسترسی به منبع تغذیه الکتریکی وجود ندارد. از موتور ویبره های بنزینی به طور خاص در کاربردهایی که نیاز به تراکم و پرداخت سطوح بتنی دارند استفاده می شود. از جمله این کاربردها می توان به تولید قطعات بتنی پیش ساخته، فنداسیون ساختمان ها، پروژه های راه سازی و … اشاره نمود.
موتور ویبره مغناطیسی یا مگنتی از میدان مغناطیسی برای ایجاد لرزش استفاده میکند. این موتورها از دو بخش اصلی تشکیل شده اند:
- آهنربای ثابت، که در بدنه موتور تعبیه شده است.
- آهنربای متحرک، که به محور موتور متصل بوده و می تواند آزادانه بچرخد.
هنگامی که جریان الکتریکی از سیم پیچ موتور ویبره مغناطیسی عبور می کند، یک میدان مغناطیسی در اطراف سیم پیچ ایجاد می کند که بر روی آهنربای متحرک اثر گذاشته و باعث چرخش آن می شود. چرخش آهنربای متحرک باعث ایجاد لرزش در بدنه موتور می گردد. موتور ویبره های مغناطیسی ظرافت بالایی داشته و می توانند در اندازه های بسیار کوچکی تولید شوند؛ به همین علت در تجهیزاتی مانند ابزارهای قابل حمل، تجهیزات پزشکی و … استفاده می شوند.
انتخاب موتور ویبره مناسب
باتوجهبه تنوع بالای موتورهای ویبره و مشخصات فنی این محصولات، انتخاب موتور ویبره مناسب برای یک کاربرد نیازمند بررسی عوامل مختلفی است. اولین قدم، بررسی نوع کاربرد و نیازها است؛ سپس باتوجهبه اطلاعات بهدستآمده، موتور ویبره مناسبی انتخاب میکنیم. بهطورکلی سه عامل در انتخاب موتور ویبره نقش دارند:
- ابعاد سازه: از موتور ویبره در سازههای مختلفی مانند میز ویبره، سیلو، مخازن و … استفاده میشود؛ برای انتخاب موتور ویبره باید ابعاد دقیق سازه از جمله طول، عرض، ارتفاع، حجم قیف و قطر دهانههای آن مشخص شود. برای جایگزینکردن یک موتور ویبره، علاوه بر موارد گفته شده باید فاصله پایههای ویبره قبلی و اندازه سوراخهای مربوط به پیچهای پایه نیز بهدقت اندازهگیری شود.
- وزن مؤثر سازه: منظور از وزن مؤثر سازه، میزان وزنی است که روی موتور ویبره اعمال میشود. بهعنوانمثال بین صفحه و پایههای میز ویبره فنرهایی قرار گرفته تا نیروی موتور فقط به صفحه و مواد روی آن اعمال شود؛ بنابراین وزن مؤثر میز ویبره، وزن صفحه آن است. اما در سیلوها، وزن مؤثر برابر با وزن کل سازه قیف است.
- وزن مواد: در نهایت پس از مشخصشدن ابعاد و وزن مؤثر سازه، وزن موادی که درون سازه قرار میگیرند نیز نقش مهمی در انتخاب موتور ویبره مناسب دارد. هنگام محاسبه این عامل، وزن مواد را در بیشترین حالت ممکن در نظر میگیریم.
خرید موتور ویبره
پس از بررسی نیازهای کاربرد، باید مشخصات فنی موتور را با آنها تطبیق دهید. با توجه به اینکه، موتور ویبره های برقی بیشترین کاربرد را در صنایع دارند، در ادامه به بررسی نکات لازم در هنگام خرید موتور ویبره برقی می پردازیم:
- دور خروجی موتور ویبره: رایجترین ویبراتورهای صنعتی 2، 4 و 6 پل بوده که سرعت چرخش آنها به ترتیب 3000، 1500 و 1000 دور بر دقیقه است. البته دورهای پایینتر نیز برای کاربردهای خاص و بهصورت سفارشی تولید میشوند.
- طولموج ارتعاش: طولموج ارتعاش مشخصکننده میزان رفتوبرگشت موتور ویبره در هر بار لرزش است. موتورهای 3000 دور کمترین ارتعاش و موتورهای 1000 دور بیشترین ارتعاش را دارند. از موتور ویبره 3000 دور بیشتر بهعنوان موتور میز ویبره و متراکمسازی مواد پودری استفاده میشود؛ ویبراتورهای 1500 دور برای الک و ویبرههای 1000 دور برای صنایع زغالسنگ و شن و ماسه به کار میروند.
- وزن بار: هر موتور ویبراتور برای به ارتعاش درآوردن میزان بار مشخصی تولید شده است؛ درصورتیکه وزن بار بیشتر از توان ویبراتور باشد، راندمان آن کاهش مییابد و میزان ارتعاش مواد به حد موردنیاز نخواهد رسید. منظور از وزن بار، مجموع وزن مؤثر سازه و وزن مواد است.
- توان موتور ویبره: مانند هر الکتروموتور دیگری، موتورهای ویبره نیز با توانهای مختلفی تولید میشوند؛ ویبرههای صنعتی نسبت به کاری که انجام میدهند، توان نسبتاً پایینی دارند؛ زیرا بر خلاف سایر الکتروموتورها که نقطه اثر بار روی شفت قرار دارد، در موتور ویبره نقطه اثر نیرو در کل بدنه توزیع میشود.
- ممان استاتیکی: ممان استاتیکی (Static Moment) حداکثر گشتاوری که موتور ویبره در حالت سکون تولید میکند را نمایش میدهد. اگر ممان استاتیکی ویبراتور صنعتی کمتر از حد نیاز باشد، موتور ویبره نمیتواند بار را به حرکت در آورد.
- وزن موتور ویبره: وزن ویبراتور نیز یکی از عوامل مؤثر هنگام خرید موتور ویبره است.
- درجه حفاظتی: اگر از موتور ویبره در شرایط محیطی غیرعادی استفاده میشود، باید از مقاومت مناسب آن در برابر عواملی مانند رطوبت، گردوغبار و دما اطمینان حاصل شود.
- بهرهوری: راندمان موتور ویبره تأثیر بسیار زیادی در میزان برق مصرفی دارد؛ خرید موتور ویبره با راندمان بالا در کاهش هزینههای کلی صنعت نقش مؤثری ایفا مینماید.
- برند تولیدکننده: برند موتور ویبره نیز از جمله مهمترین نکات در خرید این محصولات است. برندهای شناخته شده و معتبر محصولات باکیفیتتری تولید نموده و خدمات پس از فروش مناسبی مانند گارانتی و تأمین قطعات و لوازم جانبی به مصرفکنندگان خود ارائه میدهند.
موارد گفته شده مهمترین مشخصات فنی است که در هنگام خرید موتور ویبره باید بررسی شوند؛ این اطلاعات روی پلاک (Nameplate) موتور یا در کاتالوگ آن درج میشود. طیف وسیعی از موتور ویبرههای ارائه شده در وبسایت کالا صنعتی دارای گارانتی بوده و همگی این محصولات با مناسب ترین قیمت و در کمترین زمان ممکن به سراسر کشور ارسال میشود.)
علاوه بر این، انواع موتور ویبره بادی (نیوماتیک)، هیدرولیکی، بنزینی و … را نیز می توانید در وبسایت کالا صنعتی سفارش داده و پس از تأمین، تحویل بگیرید.
قیمت موتور ویبره
قیمت موتور ویبره تحتتأثیر عوامل متعددی قرار دارد. مهمترین عامل در تعیین قیمت این موتورها، برند و شرکت سازنده است. قیمت موتور ویبره ایرانی نسبت به ویبرههای ایتالیایی، ترک و چینی موجود در بازار مناسبتر است. برخی از مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت ویبره بدنه عبارتاند از:
- دور خروجی ویبره
- ولتاژ و تعداد فاز ورودی
- ظرفیت بار
- توان ویبراتور
برای دریافت لیست قیمت موتور ویبره از معتبرترین برندهای ایرانی و خارجی از طریق شمارهتلفن ۰۲۱۹۱۳۰۴۳۰۰ با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
کاربردهای موتور ویبره
ویبرههای صنعتی به دلیل عملکرد مؤثر و تنظیم شدت ارتعاش در طیف وسیعی از کاربردهای صنعتی استفاده میشوند. شدت ارتعاش این موتورها را میتوان با استفاده از درایوهای کنترل دور (اینورتر) تنظیم کرد. مهمترین کاربردهای موتور ویبره عبارتاند از:
- دستگاههای سرند و الک: از موتور ویبره برای جداسازی مواد در دستگاههای سرند خاک، شن، ماسه و … استفاده میشود.
- صنایع بتن: از ویبراتورها برای آمادهسازی بتن و ازبینبردن حباب هوای موجود در آن استفاده میشود؛ بهعنوانمثال متراکمسازی مواد خمیری در قالب، فشردهسازی بلوک و دیوارهای پیشساخته بتنی بهوسیله موتور ویبره انجام میشود؛ علاوه بر این برای مخلوطکردن مواد در مخزنهای بتنی از موتور ویبره شلنگی استفاده میشود.
- صنایع غربالگری و سورتینگ (Sorting): یکی دیگر از کاربردهای موتور ویبره در غربالگری مواد است. در این صنایع از یک دستگاه ویبره صنعتی استفاده میشود. صفحه این دستگاه بین 10 تا 15 درجه شیب داشته و مواد روی آن قرار میگیرند؛ مواد روی صفحه بهوسیله یک موتور ویبره به حرکت درآمده و در نهایت غربالگری آنها انجام میشود.
- سیلوها: سیلوها حجم زیادی از مواد را درون خود نگهداری میکنند؛ ولی به دلیل چسبندگی مواد به دیوارهها یا دهانه قیف، فرایند تخلیه آنها با مشکل مواجه میشود. اگر چسبندگی مواد به دیوارهها باشد، موتور ویبره را در ⅔ انتهایی قیف نصب میکنند و اگر چسبندگی در دهانه قیف رخ دهد، ویبره در ⅓ انتهایی قیف قرار میگیرد.