الکتروموتور چیست؟
موتور الکتریکی (یا الکتروموتور) یک ماشین الکتریکی است که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل میکند. بیشتر الکتروموتورها از طریق تعامل بین میدان مغناطیسی موتور و جریان الکتریکی در سیم پیچی کار می کنند. این فعل و انفعال نیرویی (طبق قانون فارادی) نیروی گشتاوری ایجاد می کند که به شفت موتور اعمال می شود. موتور الکتریکی می تواند از منابع جریان مستقیم (DC) مانند باتری ها یا یکسو کننده ها یا توسط منابع جریان متناوب (AC) مانند اینورترها، ژنراتورهای الکتریکی یا شبکه برق تغذیه شود. الکتروموتور دلیل بوجود آمدن بسیاری از فناوریهایی را که در قرن بیست و یکم از آنها لذت میبریم، هست. بدون موتور، ما هنوز در دوران توماس ادیسون زندگی میکردیم، زمانی که تنها هدف برق روشن کردن لامپها بود. موتور الکتریکی در اتومبیل ها، قطارها، تجهیزات برقی، فن ها، تهویه مطبوع، لوازم خانگی، دیسک درایوها و موارد دیگر یافت می شوند. برخی از ساعت های الکتریکی حتی از دینام های کوچک استفاده می کنند. انواع مختلفی از موتورها وجود دارد که برای اهداف مختلف ساخته شده اند.

اصل اساسی عملکرد یک موتور الکتریکی، قانون القایی فارادی است. یعنی زمانی که یک جریان متناوب با یک میدان مغناطیسی متغیر تعامل دارد، نیرو ایجاد میشود. از زمان اختراع الکتروموتور، پیشرفت های زیادی در این زمینه مهندسی به وجود آمده است و تبدیل به موضوع بسیار مهم برای مهندسان امروزی شده است. در زیر به تمام موتورهای الکتریکی اصلی مورد استفاده در عصر حاضر می پردازیم.
نوعی ماشین است که انرژی الکتریکی را به مکانیکی (حرکتی) تبدیل میکند. نحوه کار الکتروموتور به این صورت است که از طریق القای الکترومغناطیسی و ایجاد میدان مغناطیسی چرخشی جریان را در هادیهای روتور ایجاد مینماید و سبب چرخاندن روتور در جهت چرخش میدان میشود. اغلب موتورهای الکتریکی دوار هستند ولی موتور های الکتریکی هم وجود دارند که دوار نیستند (الکتروموتور خطی). عملکرد ژنراتور برعکس الکتروموتور است، به عبارتی در ژنراتور، انرژی مکانیکی به الکتریکی تبدیل می شود. به طور کلی وقتی جسمی که حامل جریان الکتریکی است تحت تاثیر میدان مغناطیسی قرار می گیرد، به آن جسم نیرو اعمال می شود. به عنوان یک مثال ساده میتوان دو آهنربا را در نظر گرفت. در آهنربا قطب های همنام هم دیگر را دفع و قطب های نا همنام یکدیگر را جذب می کنند.
انواع الکتروموتور
الکتروموتورها بر اساس ساختار، کاربرد، توان، ولتاژ و ... به انواع مختلفی تقسیم میشوند. در این بخش، به معرفی انواع مختلف الکتروموتور میپردازیم.
- الکتروموتور سه فاز سنگین ، سه فاز آلومینیومی و سه فاز چدنی
- الکتروموتور شناور آب خنک قابل سیم پیچی، تکفاز دو خازنه، کولری ، تکفاز خازن دائم
- دینام خاص ، پایه دار ، الکتروموتور ترمزدار 1400 دور
- الکتروموتور ضد انفجار ،3000 دور سه فاز ضد انفجار
- دینام 1400 دور تک فاز بدون کلاچ ، 1400 دور تک فاز کلاچ دار ، موتور 3000 دور تک فاز بدون کلاچ ، 3000 دور تک فاز کلاچ دار و شافت بلند
- الکتروموتور دو سرعته یا دالاندر ، موتور برای چرخ سفالگری
شما می توانید لیست قیمت انواع الکتروموتور های ایرانی مانند الکتروموتور موتوژن، جمکو، الکتروژن، لیست قیمت الکتروموتور خارجی مانند الکتروموتور زیمنس ( SIEMENS ) ، آ اِ گ ( AEG ) ، ABB ، WEG ، هویر و انواع الکتروموتور چینی نظیر کاجیلی ( KAIJIELI ) ، ارسم (ERSEM) ، گوانگلو (GUANGLU) را از کارشناسان فروش کالا صنعتی دریافت کرده و یا در سایت کالا صنعتی انواع دینام تک فاز , الکتروموتور ایرانی , چینی , ترک , اروپایی را به راحتی خرید کنید.
انواع مختلف الکتروموتور عبارت است از:
- موتورهای DC
- موتورهای سنکرون
- موتورهای القایی سه فاز ( موتور آسنکرون)
- موتورهای القایی تک فاز (موتور آسنکرون)
- سایر موتورهای خاص و فوق خاص (مانند موتور پله ای)
در نمودار زیر الکتروموتورها طبقه بندی شده اند:

در میان چهار طبقه بندی اصلی موتورها که در بالا ذکر شد، موتور DC همانطور که از نام آن پیداست، تنها موتوری است که توسط جریان کار می کند. این ابتدایی ترین نسخه موتور الکتریکی است که در آن گشتاور چرخشی به دلیل عبور جریان از طریق یک رسانا در یک میدان مغناطیسی تولید می شود. بقیه الکتروموتورها از نوع AC هستند و توسط جریان متناوب به حرکت در می آیند، برای مثال، موتور سنکرون که همیشه با سرعت سنکرون کار می کند. در اینجا روتور یک آهنربای الکتریکی است که به صورت مغناطیسی با میدان مغناطیسی دوار استاتور قفل شده و با آن می چرخد. سرعت این ماشینها با تغییر فرکانس (f) و تعداد قطبها (P) با استفاده از فرمول زیر مشخص می شود.

یک نوع دیگر از موتور AC وجود دارد که در آن میدان مغناطیسی دوار هادی های روتور را قطع می کند، بنابراین جریان گردشی در هادی های روتور اتصال کوتاه شده ایجاد می شود.
به دلیل برهمکنش میدان مغناطیسی و این جریان های گردشی، روتور شروع به چرخش می کند و به چرخش خود ادامه می دهد. این یک موتور القایی است که به عنوان موتور ناهمزمان (آسنکرون) نیز شناخته می شود که با سرعت کمتر از سرعت سنکرون خود کار می کند و گشتاور چرخشی و سرعت با تغییر لغزش کنترل می شود که تفاوت بین سرعت سنکرون Ns و سرعت روتور Nr را نشان می دهد.

به دلیل تغییر چگالی شار، بر اصل القای EMF حاکم است. از این رو به این الکتروموتور ماشین القایی گفته میشود. موتور القایی تک فاز مانند موتور سه فاز بر اساس اصل القایی emf به دلیل وجود شار کار می کند. اما برخلاف الکتروموتور سه فاز، الکتروموتور تک فاز با منبع تغذیه تک فاز کار می کنند. روشهای راهاندازی موتور تک فاز بر اساس دو نظریه کاملاً تثبیت شده، یعنی تئوری میدان دوار و تئوری میدان متعامد می باشد.

موتور الکتریکی سه فاز

موتور الکتریکی تکفاز
به غیر از چهار نوع اصلی الکتروموتور که در بالا ذکر شد، چندین نوع موتور الکتریکی خاص وجود دارد. این ها عبارتند از:
- موتورهای القایی خطی (LIM)
- موتور پسماندی
- موتور پله ای
- موتور سروو
هر کدام از این موتورها دارای ویژگی های خاصی هستند که با توجه به نیاز صنعت و یا برای استفاده در یک تجهیز خاص توسعه یافته اند. به عنوان مثال، موتور پسماندی به دلیل ماهیت کوچک و فشرده در ساعت های مچی استفاده می شود. موتور پسماندی به عنوان یک موتور سنکرون تعریف می شود که دارای روتور استوانه ای است و بر روی تلفات هیسترزیس ناشی از روتور فولاد سخت با قابلیت نگهداری بالا کار می کند. این موتور تک فاز است و روتور آن از مواد فرومغناطیسی با پشتیبانی غیر مغناطیسی روی شفت ساخته شده است. یک موتور پسماندی از پنج جزء اصلی ساخته شده است:
- استاتور
- سیم پیچ استاتور تک فاز
- روتور
- شفت
- سیم پیچ سایه
اجزای الکتروموتور
ساختمان موتورهای الکتریکی از دو قسمت ثابت و دوار که به ترتیب به نام های استاتور و رتور معروف هستند، تشکیل شده اند. وظیفه استاتور ایجاد یک میدان مغناطیسی اطراف رتور است. ساختار استاتور از یکسری ورقه های فلزی تشکیل شده است که یک استوانه توخالی فلزی را تشکیل می دهد. درون ورقه های فلزی موجود در استاتور یکسری شیارهایی وجود دارد که در این شیارها سیم پیچ های الکتروموتور جاسازی شده اند که به کلاف نیز معروف می باشند.
روتور نیز همانند استاتور از دو قسمت هسته و سیم پیچ تشکیل شده است که سیم پیچ های اطراف رتور می تواند از جنس مس یا آلمینیوم باشد. جنس هسته رتور معمولا رابطه مستقیمی با قدرت موتور دارد به صورتی که برای موتورهای با قدرت بالا معمولا از قفس مسی و در موتورهای با قدرت کم از قفس آلمینیومی استفاده می شود. در ساخت سیم پیچ رتور مسی از روش دایکست استفاده شده، در حالی که در سیم پیچ های آلمینیومی از روش ریخته گری استفاده می شود. روتور موتورهای القایی به دو دسته سیم پیچی شده و قفس سنجابی تقسیم می شود. برای موتورهای بزرگ معمولا از رتور قفس سنجابی با شمش مسی و برای موتورهای کوچک از شمش آلمینیومی استفاده می شود. در عکس زیر میتوانید تمام اجزای الکتروموتور را مشاهده کنید.

- بدنه یا قاب: پوششی است که تمام اجزای موتور را در بر می گیرد و نقش حفاظتی دارد.
- شافت: قطعه ای فلزی که در امتداد روتور از الکتروموتور بیرون است و تجهیز مصرف کننده به آن متصبل می شود.
- استاتور: یک قطعه ثابت در محیط الکتروموتور و زیر پوسته است و معمولاً از تعدادی آهن ربا تشکیل شده است. ممکن است یک آهن ربا دائمی یا ممکن است یک آهنربا الکتریکی باشد. آهنربا های الکترومغناطیسی دارای یک سیم پیچ هستند که معمولاً از سیم مسی یا آلومینیومی ساخته شده است.
- کموتاتور: این قطعه نیز در امتداد استاتور و نزدیک به پروانه خنک کننده است، این قطعه جهت جریان را تغییر می دهد و یکی از قطعات متحرک در موتورهای الکتریکی به شمار می رود.
- جاروبک: قطعه ای است که با کموتاتور در تماس است و برای تکمیل سوئیچ و تغییر جریان استفاده می شود.
- بلبرینگ ها: یاتاقان های یک موتور الکتریکی در نزدیکی نقطه ای قرار دارند که امتداد روتور از قاب و بدنه خارج می شود و بر روی براکت ها قرار می گیرد. بلبرینگ اجازه می دهد تا شافت با حداقل اصطکاک بچرخد و حرکت ناخواسته را از بین می برد.
- روتور: روتور یا همان آرمیچر قطعه حامل جریان است که در مرکز موتور الکتریکی قرار دارد و زمانی که تحت تاثیر میدان مغناطیسی قرار می گیرد و سیم پیچ برای ایجاد گشتاور مکانیکی در تعامل است و چرخش شافت را ایجاد می کند.
- براکت: براکت در قسمت انتها و ابتدای پوسته متصل شده است، شافت الکتروموتور بر روی براکت ها سوار است و وسیله ای برای ایمن سازی دستگاه و محل عبور شافت می باشد.
کاربردهای الکتروموتور
امروزه الکتروموتور به همراه گیربکس صنعتی و پمپ کاربردهای فراوانی در صنعت، ساختمان و کشاورزی دارند. به عنوان مثال در صنایعی مثل پتروشیمی و سیمان، کارخانه های مختلف مواد غذایی، صنایع پوشاک، ساختمان، ابزارهای قدرتی و سرعتی و چندین کاربرد مختلف دیگر مورد استفاده هستند. از دیگر کاربرد های آن میتوان در دمنده ها ، فن ها ، ماشین آلات صنعتی، پمپ ها ، توربین ها ، ابزارهای برقی (دلر،آره برقی و ...)، دینام ، کمپرسورها ، کشتی ها ، محرک ها و به طور کلی هر کجا حرکت مکانیکی نیاز است اشاره کرد. موتور الکتریکی یک وسیله ضروری در کاربردهای مختلف مانند تجهیزات تهویه و خنک کننده با تهویه مطبوع HVAC ، لوازم خانگی و وسایل نقلیه موتوری است.
نحوه کار موتورهای القایی
در هنگام عبور جریان سه فاز از استاتور یک میدان مغناطیسی دوار داخل استاتور ایجاد می شود. جهت میدان به وجود آمده در سیم پیچ با توجه به قانون دست راست به دست می آید. چرخش دو قطب یک آهنربا با سرعت زاویه ای مشخص موجب القا جریان و ولتاژ مورد نظر در رتور می شود. در داخل رتور ورقه های مغناطیسی وجود دارد که به انتقال بهتر میدان مغناطیسی کمک می کنند. پس از القای مغناطیسی رتور در جهت میدان اصلی شروع به گردش کرده و متناسب با سرعت چرخش، گشتاور ایجاد می کند. پس از تولید گشتاور توسط رتور، سرعت چرخش این تجهیز بالا رفته تا به نزدیکی سرعت چرخش میدان مغناطیسی (سرعت سنکرون) برسد. موتورهای القایی سه فاز براساس اصول میدان گردان کار می کنند. خطوط شار الکتریکی در فواصل هوایی به شکل شعاعی هستند. اندازه میدان مغناطیسی در فاصله هوایی یکسان ثابت است.
تئوری میدان گردان
سیم پیچ های هر فاز در موتورهای القایی سه فاز دارای اختلاف فاز 120 درجه ای هستند که دلیل آن استفاده از جریان برق سه فاز در این موتور ها می باشد. اختلاف فاز موجود در سیم پیچ ها موجب چرخش موتور در جهت میدان مغناطیسی سیم پیچ می شود که این موضوع نیاز به راه انداز را در این موتورها از بین می برد. برای تغییر جهت چرخش موتور کافیست فازهای موجود در دو سیم پیچ را تغییر دهیم.
پارامترهای موثر بر موتور القایی
آزمایشات بی باری، رتور قفل شده و مقاومتی از جمله روش های محاسبه پارامترهای موثر بر موتورهای القایی سه فاز هستند. از جمله عوامل موثر بر سرعت موتورهای القایی، فرکانس برق شبکه می باشد. با توجه به رابطه عکس فرکانس با زمان می توان نتیجه گرفت که با افزایش فرکانس، سرعت دورانی نیز افزایش می یابد. یکی دیگر از پارامترهای موثر در سرعت چرخش موتور القایی تعداد قطب های استاتور است. طبق مطالعات انجام شده افزایش تعداد قطب های استاتور موجب کاهش سرعت چرخش موتور القایی می شود.
توان و گشتاور در موتور القایی
در موتورهای القایی دو نوع توان تعریف می شود که عبارتند از:
1) توان فاصله هوایی: میزان توانی که از استاتور عبور کرده و به فاصله هوایی می رسد.

2) توان مکانیکی: حاصل تفریق توان فاصله هوایی از تلفات اهمی رتور را توان مکانیکی می نامند.

ω_r : سرعت چرخش موتور، S: لغزش موتور. گشتاور یکی از مهمترین پارامترهای موتورهای القایی می باشد. از جمله عواملی که بر روی گشتاور این موتورها اثر گذار است اندازه میدان های استاتور و رتور و اختلاف فاز بین این دو می باشد. موتورهای القایی سه فاز دارای دو مدل گشتاور هستند. این دو مدل عبارتند از گشتاور نامی(T_m) و گشتاور راه اندازی (T_s). گشتاور نامی به به حداکثر گشتاوری که موتور می تواند به آن میل کند، گفته می شود. گشتاور راه اندازی به میزان گشتاوری که موتور در هنگام شروع کار نیاز دارد، گفته می شود. در منحنی گشتاور-سرعت اگر شیب منحنی مثبت باشد، سیستم ناپایدار است و بالعکس اگر شیب منحنی منفی باشد سیستم پایدار است.

فروش اینترنتی الکتروموتور
یکی از راه های تامین الکتروموتور مورد نیاز کارخانه ها و مججموعه های صنعتی فروش اینترنتی الکتروموتور است که طرفداران خود را دارد.از جمله مزایا و معایب آن میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
مزایای فروش اینترنتی الکتروموتور
- سهولت در دسترسی برای خرید
- دسترسی به تخفیفهای دورهای و مقایسه قیمت الکتروموتور در فروشگاه های مختلف
- دریافت اطلاعات دقیق و حرفهای
معایب فروش اینترنتی الکتروموتور
- عدم رویت محصول از نزدیک
- تعداد زیاد فروشگاه های غیر تخصصی
جهت سفارش و خرید و فروش آنلاین و همچنین دینام ارزان می توانید با کارشناسان ما در تماس باشید.
کدام برند الکتروموتور را بخریم؟
در حال حاضر الکتروموتور در برندهای مختلف مانند الکتروموتور الکتروژن، الکتروموتور موتوژن، الکتروموتور زیمنس، الکتروموتور وگ، الکتروموتور کایجلی و الکتروموتور ارسم در بازار موجود می باشد. در توان های بالا اگر مشتری به دنبال برندهای اروپایی باشد، برندهای زیمنس و وگ گزینه های مناسبی برای خرید می باشند در عین حال برند ایرانی جمکو در توان های بالا الکتروموتورهای با کیفیتی تولید می کند. در توان های معمول و متوسط برند های ایرانی مانند الکتروژن و موتوژن پیشنهاد مناسبی برای خریداران بوده، همچنین برند چینی کایجلی نیز موجود بوده و کیفیت سیم پیچ خوبی دارد. اگر به دنبال الکتروموتور با قیمت ارزان و مقرون به صرفه هستید برندهای الکتروموتور ایده ال، ایمپکس و jm.co در بازار موجود می باشند. همچنین خدمات پس از فروش و پاسخ به سؤالات فنی شما بعد از خرید، توسط کارشناسان و تکنسینهای باتجربه و حرفهای انجام میشود. برای خرید انواع الکتروموتور و بهویژه الکتروموتور ارزان میتوانید با مراجعه به قسمت الکتروموتورها و تغییر ردهبندی محصولات از ارزان به گران، به ارزانترین الکتروموتور باکیفیت موجود در کالا صنعتی دسترسی داشته باشید.
ارائه پیشنهادیه مالی ( پیش فاکتور )
یکی از مزایای فروشگاه کالا صنعتی ارسال پیش فاکتور آنی برای الکتروموتور روتین است که این مزیت باعث شده که بسیاری از مشتریان این مجموعه اعم از کارخانجات و دستگاه سازی ها به صورت آنی و از طریق ایمیل یا تلگرام پیش فاکتور خود را دریافت نمایند.البته با توجه به اینکه قیمت این کالا دائماً در حال تغییر است، لذا لیست قیمت ارسال شده در بازه های زمانی محدودی دارای اعتبار است. در حالتی که سفارش خاص و خارج از عرف بازار باشد و به عنوان مثال نیاز به واردات از کشورهای دیگر داشته باشد، ارائه پیش فاکتور الکتروموتور بسته به پاسخ طرف خارجی، از یک روز تا یک هفته کاری زمان خواهد برد.
محصولات پیشنهادی: فروش الکتروموتور JMCO
فروش الکتروموتور دست دوم یا استوک
یکی از ویژگی های وبسایت کالا صنعتی این است که شما می توانید نوع کارکرده خود را برای عرضه در فروشگاه ثبت نمایید و برای آن مشتری پیدا کنید. بخش مربوط به خرید دینام استوک یا کارکرده با عنوان دیوار صنعتی در این وبسایت قرار داده شده است.لذا اگر تمایل به تبلیغ برای فروش الکتروموتور و دیگر محصولات صنعتی خود دارید، مشخصات کامل دینام شامل اطلاعات فنی و مدت کارکرد همراه با چند عکس واقعی را برای کارشناسان فنی ارسال فرمایید تا در وبسایت به صورت رایگان درج شود. ارسال سفارش الکتروموتور در شهر تهران و مشهد فوری و سایر نقاط کشور نهایتاً دو روزه خواهد بود.در این مجموعه قطعات و لوازم جانبی شامل: فلنچ ، پوسته ، براکت الکتروموتور ، جعبه ترمینال نیز ارائه می گردد که در صفحه لوازم جانبی در دسترس است.
خرید الکتروموتور
برای خرید الکتروموتور، ابتدا باید نیاز خود را برای استفاده از آن مشخص کنید. برای مثال، اگر قصد دارید الکتروموتور را برای کارهای خانگی یا کوچک داشته باشید، ممکن است بتوانید از موتورهای کوچکتر و با توان کمتر استفاده کنید. اما اگر قصد دارید از آن برای کارهای صنعتی و سنگین استفاده کنید، باید به توان و قدرت بیشتری نیاز داشته باشید. برای خرید بهترین الکتروموتور، بهتر است قبل از خرید، اطلاعات لازم را درباره آن جمعآوری کنید و با توجه به نیاز خود، از فروشندگان اطلاعات بیشتری درباره مدلها، برندها، توانها و امکانات مختلف موتورها دریافت کنید. از جمله مهمترین پارامتر های تاثیر گذار در خرید الکتروموتور میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
خرید الکتروموتور بر اساس قدرت (توان)
قدرت یک مشخصه بسیار مهم برای انتخاب الکتروموتور است که ابعاد الکتروموتور را برای استفاده و کاربری های مختلف تعیین می کند. قدرت و سرعت الکتروموتور باید برای استفاده مورد نظر مطابقت داشته باشند. دسته بندی الکتروموتور بر اساس قدرت مصرفی به طور کلی به سه دسته تقسیم می شود:
- موتور کوچک (0.05 تا 1 اسب بخار)
- موتور متوسط (1 تا 400 اسب بخار)
- الکتروموتور بزرگ (400 تا 50000 اسب بخار).
سرعت دینام باید متناسب با مقدار بار اعمالی به آن باشد. سرعت نامی، سرعتی است که موتور هنگام بارگیری کامل کار می کند و با ولتاژ نامی تأمین می شود.
بیشتر سرعت ها در الکتروموتور برای فرکانس 50 هرتز عبارتند از:
- 3000 دور در دقیقه (دو قطب)
- 1500 دور در دقیقه (چهار قطب)
- 1000 دور در دقیقه (شش شش قطب)
هنگامی که سرعت موتور و سرعت مورد نیاز تجهیزات متصل به آن یکسان باشد به صورت مستقیم به هم کوپل می شوند. اما در شرایطی که سرعت مورد نیاز برابر نباشد از تجهیزاتی مانند گیربکس، زنجیر یا تسمه بین موتور و تجهیزات مورد نظر برای تنظیم سرعت استفاده می شود.
سرعت(rpm) |
قدرت |
750 |
1000 |
1500 |
3000 |
گشتاور(Nm) |
کیلو وات(KW) |
اسب بخار(HP) |
9.55 |
7.16 |
4.77 |
2.39 |
0.75 |
1 |
14 |
10.5 |
7 |
3.5 |
1.1 |
1.5 |
19.1 |
14.3 |
9.55 |
4.77 |
1.5 |
2 |
28 |
21 |
14 |
7 |
2.2 |
3 |
47.1 |
35.3 |
23.6 |
11.8 |
3.7 |
5 |
71.3 |
53.5 |
35.6 |
17.8 |
5.6 |
7.5 |
95.5 |
71.6 |
47.7 |
23.9 |
7.5 |
10 |
140 |
105 |
70 |
35 |
11 |
15 |
191 |
143 |
95.5 |
47.7 |
15 |
20 |
242 |
181 |
121 |
60.5 |
19 |
25 |
280 |
210 |
140 |
70 |
22 |
30 |
382 |
286 |
191 |
95.5 |
30 |
40 |
471 |
353 |
236 |
118 |
37 |
50 |
573 |
430 |
286 |
143 |
45 |
60 |
662 |
497 |
331 |
166 |
52 |
70 |
764 |
573 |
382 |
191 |
60 |
80 |
853 |
640 |
427 |
213 |
67 |
90 |
955 |
716 |
477 |
239 |
75 |
100 |
1184 |
888 |
592 |
296 |
93 |
125 |
1426 |
1069 |
713 |
356 |
112 |
150 |
1668 |
1251 |
834 |
417 |
131 |
175 |
1897 |
1423 |
949 |
474 |
149 |
200 |
2139 |
1604 |
1069 |
535 |
168 |
225 |
2381 |
1786 |
1190 |
595 |
187 |
250 |
2610 |
1958 |
1305 |
653 |
205 |
275 |
2852 |
2139 |
1426 |
713 |
224 |
300 |
3323 |
2492 |
1662 |
831 |
261 |
350 |
3794 |
2846 |
1897 |
949 |
298 |
400 |
4278 |
3208 |
2139 |
1069 |
336 |
450 |
5220 |
3915 |
2610 |
1305 |
410 |
550 |
5704 |
4278 |
2852 |
1426 |
448 |
600 |
خرید بر اساس ولتاژ و فرکانس الکتروموتور
مکانی که از الکتروموتور استفاده می شود ولتاژ و فرکانس مورد نیاز را تعیین می کند. ولتاژ تغذیه می تواند یک یا سه فاز باشد. معمولاً در ایران موتور های سه فاز ساخته شده در ولتاژ دوگانه 230/460 ولت، با فرکانس 50 هرتز باشد. که البته میتوان با استفاده از دستگاه هایی مانند اینورتر فرکانس را تغییر داد تا به سرعت دور شافت دلخواه رسید. در ادامه جدول در رابطه با فرکانس و سرعت ارائه می شود.
تعداد قطب ها |
فرکانس(HZ) |
2 |
4 |
6 |
8 |
سرعت(rpm) |
150 |
200 |
300 |
600 |
10 |
300 |
400 |
600 |
1200 |
20 |
450 |
600 |
900 |
1800 |
30 |
600 |
800 |
1200 |
2400 |
40 |
750 |
1000 |
1500 |
3000 |
50 |
900 |
1200 |
1800 |
3600 |
60 |
1050 |
1400 |
2100 |
4200 |
70 |
1200 |
1600 |
2400 |
4800 |
80 |
1350 |
1800 |
2700 |
5400 |
90 |
1500 |
2000 |
3000 |
6000 |
100 |
خرید بر اساس اندازه فریم و قاب
قدرت و سرعت الکتروموتور ابعاد فریم را تعیین می کنند. اندازه فریم در حقیقت فاصله مرکز شافت خروجی الکتروموتور تا زیر پایه است. این اطلاعات برای نصب موتور لازم است.که در جدول زیر نسبت ابعاد فریم و شفت نسبت به قدرت و سرعت نمایش داده شده است.
سرعت(rpm) |
قدرت |
750 |
1000 |
1500 |
3000 |
کیلو وات(KW) |
اسب بخار(HP) |
شفت |
فریم |
شفت |
فریم |
شفت |
فریم |
شفت |
فریم |
- |
- |
- |
- |
9 |
56 |
- |
- |
0.06 |
0.08 |
- |
- |
- |
- |
9 |
56 |
9 |
56 |
0.09 |
0.12 |
- |
- |
- |
- |
11 |
63 |
9 |
56 |
0.12 |
0.16 |
- |
- |
- |
- |
11 |
63 |
11 |
63 |
0.18 |
0.25 |
- |
- |
- |
- |
14 |
71 |
11 |
63 |
0.25 |
0.34 |
24 |
90 |
19 |
80 |
14 |
71 |
14 |
71 |
0.37 |
0.5 |
- |
- |
19 |
80 |
19 |
80 |
14 |
71 |
0.55 |
0.75 |
28 |
100 |
24 |
90 |
19 |
80 |
19 |
80 |
0.75 |
1 |
28 |
100 |
24 |
90 |
24 |
90 |
19 |
80 |
1.1 |
1.5 |
28 |
112 |
28 |
100 |
24 |
90 |
24 |
90 |
1.5 |
2 |
38 |
132 |
28 |
112 |
28 |
100 |
24 |
90 |
2.2 |
3 |
38 |
132 |
38 |
132 |
28 |
100 |
28 |
100 |
3 |
4 |
42 |
160 |
38 |
132 |
28 |
112 |
28 |
112 |
4 |
5.5 |
42 |
160 |
38 |
132 |
38 |
132 |
38 |
132 |
5.5 |
7.5 |
42 |
160 |
42 |
160 |
38 |
132 |
38 |
132 |
7.5 |
10 |
48 |
180 |
42 |
160 |
42 |
160 |
42 |
160 |
11 |
15 |
55 |
200 |
48 |
180 |
42 |
160 |
42 |
160 |
15 |
20 |
60 |
225 |
55 |
200 |
48 |
180 |
42 |
160 |
18.5 |
25 |
60 |
225 |
55 |
200 |
48 |
180 |
48 |
180 |
22 |
30 |
65 |
250 |
60 |
225 |
55 |
200 |
55 |
200 |
30 |
40 |
75 |
280 |
65 |
250 |
60 |
225 |
55 |
200 |
37 |
50 |
75 |
280 |
75 |
280 |
60 |
225 |
60 |
225 |
45 |
60 |
80 |
315 |
75 |
280 |
65 |
250 |
65 |
250 |
55 |
75 |
80 |
315 |
80 |
315 |
75 |
280 |
75 |
280 |
75 |
100 |
80 |
315 |
80 |
315 |
75 |
280 |
75 |
280 |
90 |
125 |
80 |
315 |
80 |
315 |
80 |
280 |
80 |
315 |
110 |
150 |
95 |
355 |
80 |
315 |
80 |
280 |
80 |
315 |
132 |
180 |
95 |
355 |
95 |
355 |
80 |
315 |
80 |
315 |
160 |
220 |
95 |
355 |
95 |
355 |
80 |
315 |
80 |
315 |
185 |
255 |
95 |
355 |
95 |
355 |
80 |
315 |
80 |
315 |
185 |
255 |
95 |
355 |
95 |
355 |
80 |
315 |
80 |
315 |
200 |
275 |
- |
- |
95 |
355 |
95 |
355 |
90 |
355 |
250 |
350 |
- |
- |
- |
- |
95 |
355 |
95 |
355 |
315 |
435 |
خرید بر اساس نوع محفظه الکتروموتور
محفظه یا فریم موتور نه تنها اجزا را در کنار هم نگه می دارد، بلکه از اجزای داخلی در برابر رطوبت و آلودگی ها محافظت می کند. میزان حفاظت و خنک شدن موتور به نوع محفظه بستگی دارد. محفظه ها الکتروموتور دارای دو دسته بندی کلی هستند که عبارتند از:
- موتور محفظه باز (open)
- موتور محفظه بسته (closed)
یک محفظه الکتروموتور خوب از گرد و غبار ، روغن ، آب و مایعات فشار بالا محافظت می کند تا موتور بتواند در محیط های خانگی صنعتی و شرایط محیط سخت مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه به دسته بندی نوع محفظه الکتروموتور بر اساس استاندار NEMA خواهیم پرداخت و هر کدام از این عبارات ها را توضیح خواهیم داد.
نوع محیط کاری الکترو موتور |
توضیحات |
ODP |
مناسب برای محیط های بسته تمیز، خشک و با تهویه مناسب |
TEFC |
قابلیت عملکرد در محیط های کثیف، با گرد و خاک و مرطوب. این نوع موتورها دارای یک فن بیرونی برای جابه جایی هوا و خنک کاری موتور می باشد. |
TENV |
دارای شرایط مشابه با TEFC با این تفاوت که در این مدل از موتورها از فن استفاده نمی شود و تنها جریان هوای عبوری موجب خنک کاری موتور می شود. |
TEAO |
برای محیط هایی که هم دارای فن و هم دمنده هوا دارند مناسب می باشد. |
موتورهای محفظه باز بعنوان الکتروموتور Safe یا معمولی شناخته میشود. یک موتور معمولی به شما امکان می دهد تا هوا از خارج موتور آزادانه در اطراف سیم پیچ گردش کند، در حالی که از ورود قطره های مایع یا ذرات خارجی به الکتروموتور جلوگیری می کند. این پارامتر با اختصار IP بر روی پلاک الکتروموتور هک می شود که درجه حفاظت این پارامتر در جدول زیر توضیح داده میشود.
عدد دوم |
عدد اول |
درجه حفاظت |
نوع محفظه الکتروموتور |
محافظت در برابر آب |
محافظت در برابر گرد و غبار |
محافظت در برابر تماس تصادفی |
بدون محافظت |
بدون محافظت |
بدون محافظت |
IP00 |
محفظه باز |
محافظت در برابر قطرات آب حتی با زاویه عمودی 15 درجه |
بدون محافظت |
بدون محافظت |
IP02 |
محافظت در برابر قطرات عمودی آب |
عدم ورود اجسام جامد به قطر بیش از 50 میلی متر |
محافظت در برابر تماس تصادفی با دست |
IP11 |
محافظت در برابر قطرات آب حتی با زاویه عمودی 15 درجه |
عدم ورود اجسام جامد به قطر بیش از 50 میلی متر |
محافظت در برابر تماس تصادفی با دست |
IP12 |
محافظت در برابر قطرات آب حتی با زاویه عمودی 60 درجه |
عدم ورود اجسام جامد به قطر بیش از 50 میلی متر |
محافظت در برابر تماس تصادفی با دست |
IP13 |
محافظت در برابر قطرات عمودی آب |
عدم ورود اجسام جامد به قطر بیش از 12 میلی متر |
محافظت در برابر تماس تصادفی با انگشت |
IP21 |
محافظت در برابر قطرات آب حتی با زاویه عمودی 15 درجه |
عدم ورود اجسام جامد به قطر بیش از 12 میلی متر |
محافظت در برابر تماس تصادفی با انگشت |
IP22 |
محافظت در برابر قطرات آب حتی با زاویه عمودی 60 درجه |
عدم ورود اجسام جامد به قطر بیش از 12 میلی متر |
محافظت در برابر تماس تصادفی با انگشت |
IP23 |
محافظت در برابر پاشش آب از هر جهتی |
عدم ورود اجسام جامد به قطر بیش از 1 میلی متر |
محافظت در برابر تماس با ابزارآلات |
IP44 |
محفظه بسته |
محافظت در برابر پاشش آب از هر جهتی |
عدم ورود گرد و غبار مضر |
محافظت در برابر هرگونه تماس |
IP54 |
محافظت ورود آب حتی با سرعت بالا |
عدم ورود گرد و غبار مضر |
محافظت در برابر هرگونه تماس |
IP55 |
خرید بر اساس کلاس عایق بندی
گرما بزرگترین دشمن موتور است. عمر موتور تا حد زیادی به مقدار افزایش دما سیم پیچ ها بستگی دارد. هدف اصلی از عایق بندی، محافظت از سیم پیچ های استاتور در برابر گرما است. هرچقدر که الکتروموتور مدت زمان بیشتر با حداکثر دمای برای کلاس عایق کار کند عمر مفید آن کاهش خواهد یافت به عنوان مثال الکتروموتور با کلاس عایق F در صورت 20000 ساعت کار در دمای 155 درجه نیمی از عمر مفید خود را از دست داده است. که در ادامه نمودار مربوط به کلاس های عایقی مختلف رابطه آن با دما و طول عمر مفید دینام قرار داده شده است.
نام کلاس عایق بندی |
جنس عایق |
حداکثر دما سیم پیچ |
A |
کتان،ابریشم و کاغذ با پوشش مناسب یا آغشته کردن به مواد ضد الکتریسته مانند روغن |
105 درجه سانتی گراد |
B |
تلق نسوز،پشم شیشه،پنبه نسوز |
130 درجه سانتی گراد |
F |
تلق نسوز(میکا)،پشم شیشه،پنبه نسوز |
155 درجه سانتی گراد |
H |
لاستیک سیلیکونی،تلق نسوز(میکا)،پشم شیشه،پنبه نسوز که با موادی مانند سیلیکون رزین آغشته شده است |
180 درجه سانتی گراد |
خرید بر اساس راندمان
راندمان موتور بیانگر این موضوع است که دستگاه مورد نظر چه درصدی از برق ورودی را به کار مفید و توان مفید مکانیکی (روی شفت) انتقال میدهد و چه مقدارش را به صورت گرما تلف میکند. استاندارد IEC 60034-30-1:2014 چهار دستهبندی برای ساخت الکتروموتور ها ازنظر راندمان تعریف کرده است. این دسته بندیها با کدهای مشخصه IE که مخفف International Efficiency است، به صورت زیر تعریف می شوند:
نماد |
تعریف |
IE1 |
راندمان استاندارد (Standard) |
IE2 |
راندمان بالا(High) |
IE3 |
راندمان عالی(Premium) |
IE4 |
راندمان فوق عالی(Super premium) |
خرید بر اساس چرخه کار
انتخاب یک موتور الکتریکی مناسب به الگوی توان گرفته شده از آن نیز بستگی دارد، که این چرخه کاری می تواند ثابت یا متغیر در مدت زمان مشخص باشد، تکرار یک چرخه تغییرات یا بار اعمالی به موتور با گشتاور ضربان دار یا ضربه باشد. چرخه کاری یک الگوی قدرت گرفته شده در یک دوره زمانی مشخص است و به صورت نسبت زمان به چرخه کار بیان می شود. شروع مکرر باعث کاهش عمر می شود زیرا جریان هجومی هنگام راه اندازی رسانا را به سرعت گرم می کند. چرخه وظیفه نیز عاملی در اندازه موتورهای الکتریکی است.
سطح |
نام سطح |
توضیحات |
S1 |
چرخه مداوم |
یک بار ثابت به موتور برای مدت زمان مشخص اعمال میشود برای رسیدن به تعادل زمانی کار می کند. |
S2 |
چرخه کار کوتاه |
یک بار ثابت برای مدت زمان مشخص به موتور اعمال میشود ولی نه به اندازه ای که به تعادل گرمایی برسد،دوره های زمانی استراحت برای موتور به اندازه ای هست که موتور به دما محیط برسد. |
S3 |
چرخه کار متناوب |
دوره کاری و استراحت یکسان و متوالی با یک مقدار بار ثابت.موتور هیچوقت به تعادل گرمایی نمیرسد.جریان شروع کار تاثیر کمی بر روی افزایش دما دارد. |
S4 |
چرخه کار متناوب با شروع به کار |
شروع به کار،مدت زمان کار و مدت زمان استراحت یکسان برای بار اعمالی مشخص، هیچوقت موتور به دمای تعادلی نمیرسد ولی با این حال جریان آغاز به کار موتور بر روی افزایش دما تاثیر دارد. |
S5 |
چرخه کار متناوب با ترمز الکتریکی |
دوره شروع به کار متناوب و یکسان،بار اعمالی ثابت یا بدون اعمال بار به موتور،بدون داشتن دوره های استراحت برای موتور |
S6 |
عملکرد مداوم همراه بار متناوب |
دوره کاری متناوب و یکسان همراه با بار مشخص یا بدون اعمال بار به موتور، بدون داشتن دوره های استراحت |
S7 |
عملکرد مداوم با ترمز الکتریکی |
دوره های شروع به کار یکسان و متناوب،ادامه با مقدار بار اعمالی ثابت همراه با ترمز الکتریکی،بدون داشتن دوره های استراحت |
S8 |
عملکرد مداوم با تغییر دوره ای در بار و سرعت |
دوره های کاری متناوب و یکسان با بار اعمالی و سرعت مشخص و همینطور، ادامه به کار با سرعت و بار اعمالی متغییر،بدون داشتن دوره استراحت |
خرید بر اساس شرایط محیطی نصب
معمولاً درباره محیط نصب الکتروموتور بایستی یک سری شرایط در نظر گرفته بشود تا عمر قسمتهای مختلف موتور 3 فاز مانند عایق بین سیم پیچها، بلبرینگها، گریس استفادهشده در بلبرینگ و … به حداکثر برسد. مهمترین این شرایط مربوط است به دما، رطوبت، لرزش و ارتفاع و ... در محل نصب. معمولاً قدرت و جریان نامی موتور الکتریکی برای حداکثر دمای 40 ° C و ارتفاع (از سطح دریا) 1000 متر طراحیشده است. اگر شرایط دما و ارتفاع محیط از این مقادیر تجاوز کند، حتماً باید الکترو موتور کمتر از مقدار نامی زیر بار برود. مقادیر و ضرایب طبق دستورالعمل سازنده بایستی اعمال بشود.
الکتروموتور سنکرون
موتور سنکرون یک موتور AC در حالت پایدار است که چرخش شافت آن با فرکانس جریان ورودی به آن برابر است. موتور سنکرون یک نوع موتور AC میباشد و تعداد کل چرخش های انجام شده توسط شافت این نوع الکتروموتور برابر با عدد صحیح فرکانس جریان اعمال شده است. موتور سنکرون برای کار کردن به جریان القایی متکی نیستند. در این موتورها، برخلاف موتور القایی ، آهنرباهای الكتریكی چند فاز روی استاتور وجود دارد كه یك میدان مغناطیسی چرخشی تولید می كند. در اینجا روتور یک آهن ربا دائمی است که با میدان مغناطیسی چرخان همگام می شود و همزمان با فرکانس جریان اعمال شده بر آن می چرخد.
عملکرد الکتروموتور سنکرون
نحوه کارکرد موتور های سنکرون بر اثر متقابل میدان مغناطیسی استاتور با میدان مغناطیسی روتور وابسته است. استاتور شامل تعدادی سیم پیچ که دارای برق 3 فاز میباشد. بنابراین ، سیم پیچ استاتور یک میدان مغناطیسی چرخشی بر اساس برق 3 فاز تولید میکنند. منبع تغذیه DC به روتور داده می شود. روتور وارد میدان مغناطیسی چرخشی تولید شده توسط سیم پیچ های استاتور می شود و به صورت همزمان می چرخد. سرعت چرخش موتور سنکرون به فرکانس جریان ورودی به الکتروموتور بستگی دارد. سرعت موتور سنکرون توسط فرکانس جریان اعمال شده کنترل می شود. سرعت یک موتور سنکرون را می توان به این صورت محاسبه کرد.
S=60f/P=120f/p
f = فرکانس جریان AC (هرتز) / p = تعداد کل قطب ها در هر فاز / P = تعداد جفت کل قطب ها در هر فاز
اگر نیرو گرفته شده از موتور بیشتر از حداکثر نیرو تولید توسط الکتروموتور سنکرون باشد ، موتور از حالت همزمان خارج می شود. سیم پیچ 3 فاز استاتور این امکان را فراهم می کنند که جهت چرخش الکتروموتور مشخص شود. در حالی که در سیم پیچ تک فاز ، نمی توان جهت چرخش را بدست آورد و موتور می تواند در هر جهتی شروع به چرخش کند. برای کنترل جهت چرخش در این موتورهای سنکرون ، تنظیمات اولیه نیاز است.
کاربرد الکتروموتور سنکرون
موتورهای سنکرون برای ایجاد سرعت مشخص و ثابت استفاده می شوند و میتوان از آنها در کاربردهایی که چرخش با سرعت ثابت مورد نیاز باشد استفاده کرد. این موتور های خودآغازگر نیستند و در صورت نیاز به موتور خود آغازگر نباید موتور های سنکرون را انتخاب کرد. بازده در این موتورها نسبت به بیشتر موتورهای AC و DC بالاتر و بیشتر از 90٪ میباشد. موتورهای سنکرون برای شرایطی که نیاز به موتورهای سرعت پایین و توان بالا مناسب است و بهترین گزینه تولید نیرو برای دستگاه های سنگ شکن ها و انواع آسیاب ها میباشد. سرعت این موتورها بدون توجه به بار ثابت باقی می ماند و سرعت آنها فقط از طریق VFD قابل تغییر است زیرا جریان ورودی مستقیماً با سرعت خروجی ارتباط دارد. کارایی این موتورها به اصلاح ناکارآمدی موتورهای القایی کمک می کند و وسیله ای برای تصحیح تلفات توزیع فراهم می کند. این موتورها هم از نظر توانایی تصحیح قدرت و هم از نظر صحت بسیار ارزشمند هستند و گرچه گرانتر و پیچیده تر از موتور القایی هستند، اما موتورهای سنکرون یکی دیگر از ماشینهای قابل استفاده طراحان است.
الکتروموتورها یکی از تجهیزات بسیار پر کاربرد در صنایع مختلف هستند. این تجهیزات صنعتی انرژی الکتریسیته به انرژی مکانیکی تبدیل می کنند و متناسب با جریان برق ورودی، می توانند به صورت تک فاز یا سه فاز به مدار متصل شوند. در این مقاله تلاش می شود تا جزییات بیشتری در مورد الکترو0موتورهای سه فاز یا موتورهای القایی ارائه گردد.
خرید اینترنتی الکتروموتور
خرید الکتروموتور نیازمند وقت و تحقیق و بررسی بسیار، بخصوص اگر به دنبال الکتروموتوری با قیمت مناسب یا کارایی خاص هستید دارد. یک الکتروموتور با کیفیت را می توان از مراکز فروش معتبر تهیه کرد. مهم ترین نکته در مورد خرید یک الکتروموتور مشخصات فنی آن مانند موارد زیر می باشد:
- توان الکتروموتور
- ولتاژ و فرکانس
- اندازه فریم و قاب
- نوع محفظه الکتروموتور
- کلاس عایق بندی
- چرخه کار