• 520
  • 1922 مرتبه
بوستر پمپ آبرسانی چیست؟ انواع + کاربرد

بوستر پمپ آبرسانی چیست؟ انواع + کاربرد

سه شنبه 07 شهریور 1402

پمپ وسیله ای است که برای افزایش فشار سیال و انتقال آن از یک نقطه به نقطه ای دیگر بکار می رود. پمپ ها دارای یک توانایی محدودی در عملیات پمپاژ سیال هستند و تا یک حد مشخصی (هد و دبی) می توانند سیال جابجا کنند. مهندسین برای هرگونه مشکل و محدودیتی، راه حلی را برای رفع آن پیدا می کنند؛ در اینجا نیز برای رفع کم بودن فشار ایجادی پمپ، آنها استفاده از چند پمپ را بطور همزمان و موازی با هم پیشنهاد داده اند که نام آن را بوستر پمپ گذاشته اند. بوسترپمپ یکی از انواع پمپ است، که هم در بعد خانگی و هم در بعد صنعتی و تاسیساتی کاربرد دارد. بوستر پمپ آبرسانی خانگی یکی از انواع پمپ آب خانگی است که در ساختمان های با ارتفاع بالاتر و تعداد واحدهای بیشتر به عنوان پمپ آبرسان استفاده می شود. دیگر بوسترپمپ از لحاظ کاربری، بوسترپمپ آتش نشانی است. در ادامه این مقاله کالاصنعتی به بوستر پمپ، انواع دسته بندی آنها از لحاظ دور و کاربری، اجزای اصلی و کاربردهای آنها پرداخته خواهد شد. 

بوسترپمپ آبرسانی چیست؟

بوسترپمپ به منظور افزایش فشار و دبی بکار می رود. کلمه بوست (Boost) به معنی بالابردن، زیاد کردن است و عبارت بوسترپمپ (Booster Pump) به علت بکارگیری این پمپ جهت افزایش و تقویت فشار آب به این اسم، نام گذاری شده است. در شرایطی که یک پمپ به تنهایی توانایی تامین فشار آب کافی را ندارد، بوسترپمپ آبرسانی راه حل مناسبی برای رفع این مشکل است. بوسترپمپ در واقع از چند پمپ تشکیل شده است که بصورت موازی در سیستم پمپاژ نصب می گردند.

بوسترپمپ آبرسانی و آتش نشانی

بطور کلی بوسترپمپ ها در کاربردهای آبرسانی خانگی  و مسکونی در ساختمان های بلندمرتبه بکار می روند، اما در سایر کاربردها همانند تاسیسات صنعتی، تجاری و آتش نشانی ها مورد استفاده قرار می گیرند. پمپ های آب خانگی توانایی محدودی برای ایجاد فشار و دبی دارد و زمانی که تعداد واحدهای ساختمان مسکونی زیاد باشد، استفاده از پمپ های آب خانگی جوابگو نیست؛ بدین منظور می توان از بوستر پمپ آبرسانی خانگی استفاده کرد. همچنین برای اینکه در کاربردهای اطفا حریق و آتش نشانی ها نیاز به آب با فشار بسیار زیاد است استفاده از بوسترپمپ راه حلی مناسب است. برای خرید بوسترپمپ و مشاوره در زمینه انتخاب و بهترین برند آنها می توانید با کارشناسان فروش پمپ در کالاصنعتی تماس حاصل فرمائید. همچنین به منظور انتخاب بوسترپمپ مناسب می توانید مقاله مربوطه را مطالعه کنید.

اجزای اصلی بوسترپمپ 

بوسترپمپ از حداقل 4 بخش اصلی تشکیل شده است. از جمله:

  1. مجموعه الکتروپمپ ها
  2. شاسی و کلکتورهای دهش و مکش
  3. منبع دیافراگمی و شیرآلات
  4. تابلو فرمان

در ادامه تمام این بخش ها با جزئیات بحث خواهد شد.

مجموعه الکتروپمپ

در هر بوستر، حداقل از یک الکتروپمپ استفاده می شود. این الکتروپمپ می تواند به صورت یکپارچه توسط کارخانه سازنده تولید شده باشد، یا اینکه به صورت الکتروموتور جدا و پمپ جدا بر روی شاسی سوار شود.

شاسی و کلکتورهای دهش و مکش

از مخزن اصلی که قبل از بوسترپمپ قرار دارد، یک لوله به کلکتور ورودی که به کلکتور مکش شهرت دارد وصل می شود. در دهانه مکش اتصالاتی وجود دارد که از آن جمله میتوان به شیر قطع و وصل، صافی، لرزه گیر و فلانچ اشاره کرد. به طور مشابه در دهانه خروجی نیز تمامی این اتصالات وجود دارد. علاوه بر اینها، شاسی نیز برای یکپارچه کردن تمام این بخش ها نیاز است.

منبع دیافراگمی

در بوستر پمپ دور ثابت برای اینکه بتوان فشار خروجی یکنواختی ایجاد کرد، از منبع دیافراگمی استفاده می شود. برای بوسترپمپ دور متغیر از اینورتر برای تغییر هد پمپ و دبی استفاده می شود. پرشر سوئیچ ها وظیفه تنظیم فشار حداقل و حداکثری را دارند و پرشر ترنسمیتر، بر روی بوستر ها دور متغیر برای ارسال دیتا به اینورتر استفاده می شود. برای راه اندازی بوسترپمپ با اینورتر مراحلی و الزاماتی وجود دارد که می توانید بطور کامل از مقاله مذکور مطالعه کنید.

تابلوی فرمان

تابلوی فرمان عموماً دارای دو مدار فرمان و قدرت است، در مدار فرمان تابلوی برق یک برد کنترل میکروپروسسوری و در مدار قدرت از کلید اصلی برای قطع و وصل جریان برق ورودی تابلو، کلیدهای فرعی برای قطع و وصل جریان برق هریک از پمپ ها، کنتاکتورها جهت امکان قطع و وصل اتوماتیک جریان برق الکتروپمپ ها از طریق مدار فرمان، بی متال برای کنترل بار اضافی پمپ ها، کنترل فاز و ترمینال های مناسب استفاده شده است.

اجزای اصلی پمپ آبرسانی

انواع بوستر پمپ آبرسانی

بوستر پمپ آبرسانی را بر اساس دور و بر اساس نوع کاربری آنها می توان تقسیم بندی کرد. در ادامه انواع دسته بندی بوسترپمپ پرداخته می شود و ویژگی ها و موارد کاربرد هر کدام از آنها توضیح داده خواهد شد.

دسته بندی بوسترپمپ آبرسانی بر اساس دور

  1. بوسترپمپ آبرسانی دور ثابت
  2. بوسترپمپ آبرسانی دور متغیر

بوسترپمپ دور ثابت

همان طور که از نام این نوع بوسترپمپ پیداست، در بوسترپمپ آبرسانی دور ثابت، دور موتور و در نتیجه دبی و فشار آن به مقداری ثابت بوده و به یک میزان مشخصی توانایی پمپاژ آب را دارند. بوستر پمپ دور ثابت در مواردی که صرفا افزایش فشار مد نظر است و دبی متغیر الزامی ندارد، بکار می روند. از جمله کاربردهای بوسترپمپ دور ثابت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در ساختمان های بلند پایه مسکونی و تجاری به منظور تقویت و افزایش فشار کلی آب
  • در کشاورزی جهت پمپاژ و انتقال آب به زمین ها
  • در بوستر پمپ های آتش نشانی جهت تامین آب پرفشار

بوسترپمپ دور متغیر

بوسترپمپ دور متغیر، قابلیت کنترل دبی خروجی آب را دارند و در مواردی که مقدار فشار یا دبی مورد نیاز یک مقدار ثابتی نیست و لازم است تا در بعضی اوقات، یک مقدار دبی و در اوقات دیگر، مقدار دیگری دبی خروجی داشته باشیم، استفاده می شود. به عنوان مثال در ساختمان های با تعداد واحد زیاد قاعدتا مقدار آب مورد استفاده در ساعات مختلف تفاوت زیادی دارند و لازم است تا دور متغیر بکار رود. بوستر پمپ دور متغیر در موارد دیگری همانند:

  1. در سیستم تصفیه و فیلتراسیون استخرهای آب
  2. در تصفیه خانه های آب
  3. جک پمپ ها در چاه های روغن

تفاوت بوسترپمپ دور متغیر و دور ثابت

بوسترپمپ دور متغیر و دور ثابت از لحاظ ظاهری مشابه یکدیگر می باشند اما از لحاظ عملکردی و سطح کاربری با هم تفاوت هایی دارند.

  • عدم نیاز بوسترپمپ دور متغیر به منبع دیافراگمی نسبت به دور ثابت
  • دور متغیر استهلاک کمتری نسبت به دور ثابت دارد.
  • دور متغیر نیاز به مدار فرمان دارد درحالی که دور ثابت خیر
  • دور متغیر هزینه برق مصرفی کمتری دارند به دلیل کنترل دور موتور و شدت جریان برق
  • دور متغیر نسبت به دور ثابت بدلیل تنظیم شدن و کمتر بودن دور موتور در زمان های مختلف، استهلاک کمتر و در نتیجه هزینه تعمیر و نگهداری کمتری دارند.
  • دور متغیر دارای سیستم راه اندازی نرم است که منجر به نداشتن لرزش در هنگام شروع بکار پمپ و در نتیجه افزایش عمر آن می شود.
  • در بوستر پمپ دور متغیر نسبت به دور ثابت به دلیل شروع به کار تدریجی و نرم، نوسان ناگهانی فشار وجود ندارد و پدیده ضربه قوچ اتفاق نمی افتد.

دسته بندی بوسترپمپ براساس نوع کاربری

  1. بوسترپمپ آبرسانی خانگی
  2. بوسترپمپ آتش نشانی

بوسترپمپ آبرسانی خانگی

بوسترپمپ خانگی یا آبرسانی یکی از انواع پمپ آب خانگی است که به منظور تقویت فشار در ساختمان های بلند و ارتفاع بالا با تعداد واحدهای زیاد مورد استفاده قرار می گیرد. بوسترپمپ آبرسانی که در ساختمان های بلند بکار می روند بصورت چند پمپه بوده و به حالت موازی در سیستم پمپاژ نصب می گردند. اما با این حال بوسترپمپ های خانگی ای نیز وجود دارند که تک پمپه می باشند و جهت تقویت فشار آب یک واحد بکار می رود. بوستر پمپ خانگی در دو نوع دور ثابت و دور متغیر طراحی می شوند. یکی از بوسترپمپ های خانگی که اخیرا به بازار پمپ های آبرسان خانگی معرفی شده است، بوسترپمپ خانگی لئو MAC550 است که مهم ترین مشخصه آن کم صدابودن آن است.

انواع بوسترپمپ آبرسان خانگی

بوسترپمپ آتش نشانی

بوستر پمپ آتش نشانی جهت تامین و افزایش فشار آب در اطفا حریق بکار می رود. بوسترپمپ های آتش نشانی معمولا از نوع دور ثابت بوده به دلیل اینکه در کاربردهای آتش نشانی همواره بایستی فشار آب در بیشترین حد خود باشد.

بوستر پمپ آتش نشانی

کاربردهای بوستر پمپ

در قسمت قبل دسته بندی بوسترپمپ ها از لحاظ سطح کاربری بیان شد و مشخص شد که آنها بطور کلی جهت آبرسانی خانگی و در سیستم های آتش نشانی بکار می روند. تنوع کاربری بوسترپمپ گسترده است و در صنایع مختلف زیادی جهت افزایش فشار آب استفاده می شوند که در زیر چند مورد آنها ذکر شده است:

  • تقویت فشار آب در ساختمان های بلند مرتبه و تامین آب واحدهای ساختمانی
  • در کشاورزی جهت آبیاری زمین های با وسعت بالا
  • بوسترپمپ های آتش نشانی
  • فیلتراسیون استخرها
  • تصفیه آب اسمز معکوس (RO)
  • سیستم های تهویه مطبوع
  • تغذیه دیگ بخار
  • در صنایع فولاد سازی 

و در هر موقعیتی که نیاز به فشار سیال بالا دارند.

جمع بندی

بوسترپمپ مجموعه ای است که از چند پمپ تشکیل شده است. این وسیله به منظور افزایش و تقویت فشار آب مصرف کنندگان مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله از کالاصنعتی به موضوع بوسترپمپ آبرسانی پرداخته شد و اجزای اصلی یک مجموعه بوستر پمپ به همراه شکل آن آورده شد. در ادامه انواع بوسترپمپ ذکر شد و مشخص شد که آنها را می توان از لحاظ دور به دو نوع دور ثابت و دور متغیر تقسیم بندی کرد که هر کدام ویژگی هایی دارند. بطور کلی بوسترپمپ ها از لحاظ کاربرد شامل دو نوع خانگی (آبرسانی) و آتش نشانی می شوند که همانطور که از اسم آنها پیداست، در موارد یاد شده جهت تقویت فشار آب بکار می روند.

یک سری از بوسترپمپ های آبرسانی وجود دارد که شرکت لئو تولید کرده است با نام بوستر پمپ LPm لئو و این مدل از بوسترپمپ ها علاوه بر اینکه قابلیت ایجاد فشار و هدهای بالا را داراست، بصورت پکیج می باشد و برای نصب نیازی به ست کنترل و انواع منبع انبساط ندارد.

اخبار مرتبط
نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.
    • 0
    • 1
    سلام روز خوش// برای سیستم آبیاری تحت فشار یک زمین کشاورزی 10 هکتاری نیاز به چند بوسترپمپ دارم. لطفا راهنمایی میفرمائید.
    • کاربر سایت

      1403/01/20 07:48:32
      • 0
      • 1

      سلام جناب عجینی عزیز، وقت شما بخیر

      بوستر پمپ آبرسانی که به منظور سیستم آبیاری زمین های کشاورزی بکار میروند پمپ های فشار قوی و طبقاتی هستند. جهت راهنمایی و مشاوره کامل با داخلی 222 شماره 02191304300 تماس بگیرید.

    • 0
    • 3
    سلام بوستر پمپ برای نصب داخل واحد می خواستم. چه برندی پیشنهاد میکنید؟
    • کاربر سایت

      1402/12/21 08:55:25
      • 0
      • 2

      سلام جناب رضوانی عزیز، وقت شما بخیر

      بوستر پمپ لئو مدل MAC550 و شیمجه مدل PZ از نوع کم صدا هستند و مناسب برای نصب داخل واحد هستند. جهت سفارش می توانید با داخلی 226 شماره 02191304300 تماس بگیرید.

    • 0
    • 5
    سلام و ادب، ما چون همسایه ها راضی به نصب پمپ اشتراکی نبودن مجبور شدیم یک پمپ بی صدا بگیریم که داخل واحدوم نصب کنیم. بوستر پمپ آبرسانی برند شیمجه رو معرفی کردن که تا حالا نشنیده بودم. آیا معتبر هست؟ ممنون
    • کاربر سایت

      1402/12/13 09:24:11
      • 0
      • 4

      سلام جناب جمالی عزیز، وقت شما بخیر

      بله برند شیمجه از برندهای شناخته شده چینی است که مخصوصا در سال های اخیر در ایران با اقبال روبرو شده است. بوستر پمپ بی صدا شیمجه از محصولات این برند است که می توانید از سایت ما سفارش دهید.

    • 0
    • 7
    سلام و وقت بخیر، دنبال خرید پمپ آب بودیم که بوسترپمپ لئو رو پیشنهاد دادن که گفتن بهمون نیاز به تجهیزات دیگه در کنارش نداره. به قیمتش می ارزه که هزینه کنیم برای چنین پمپی؟ متشکر
    • کاربر سایت

      1402/12/02 12:17:46
      • 0
      • 6

      سلام جناب زهتابیان گرامی، وقت شما بخیر

      بله بوسترپمپ لئو مدل MAC550 بسیار مناسب برای یک واحد ویلایی یا دو طبقه ساختمان است و صدای بسیار کم آن مزیت اصلی آن است بطوریکه می توان آن را به راحتی در داخل واحد و زیر کابینت نصب کرد. همچنین این پمپ بصورت هوشمند بوده و نیاز به ست کنترل یا منبع انبساط ندارد. جهت خرید بوسترپمپ لئو MAC550 با تخفیف تماس بگیرید.