اینورتر چیست؟
اینورتر یا درایو طبق تعریف الکترونیک مبدلی است که جریان الکتریسیته را از حالت مستقیم dc به حالت متناوب ac تبدیل می کند راه اندازی الکتروموتورها روشهای مختلفی دارد که برترین آنها از طریق اینورتر است هرچند این روش نیز همانند دیگر روش ها دارای مزایا و معایبی است، اما بیان این نکته حائز اهمیت است چرا که به تایید متخصصین این حوزه، راه اندازی الکتروموتور از طریق اینورتر جزو بهترین روش های حال حاضر در سراسر دنیا است. اینورتر که نام های دیگری مثل درایو AC - درایو کنترل دور یا کنترل سرعت متغیر - اینورتر تکفاز - اینورتر سه فاز - درایو فرکانس متغیر - درایو ولتاژ متغیر هم دارد، دستگاهی الکترونیکی است که در سالهای اخیر به جهت مزایای مهمش استفاده از آن در صنایع مختلف رو به افزایش و گسترش است.
این محبوبیت باعث گردیده تا اینورتر پا را از صنعت فراتر نهاده تا در مصارف خانگی نیز مورد استفاده قرار گیرد. همان طور که از نام های دیگر اینورتر پیداست، یک اینورتر میتواند الکتروموتور یا موتور پمپ را در دورهای مختلف یا سرعت های متفاوت به حرکت درآورد. استفاده از اینورتر یا درایو دارای مزیت های زیادی است که به چند نمونه از آن اشاره میشود.
کاربرد اینورتر در الکتروموتور
اینورتر در رابطه با الکتروموتور نقش حفاظت کامل و همچنین راه اندازی ایمن و بدون آسیب رساندن به موتور را دارد . این دستگاه با تغییر فرکانس موتور از صفر تا صد و بالعکس به کاربر امکان کنترل کامل الکتروموتور را می دهد. نکته فوق العاده مهم این است که سریع ترین راه ، مطمئن ترین راه و بهترین راه برای راه اندازی الکتروموتور ها استفاده از درایو های AC یا اینورتر است. نکته بسیار مهم دیگر اینکه در سراسر دنیا اختلاف بسیار زیادی بر سر بهینه نمودن راه اندازی الکتروموتور وجود دارد. جالب تر این که بیشترین میزان مصرف برق در دنیا توسط الکتروموتور هاست و از آنجایی که بهترین روش راه اندازی موتورها توسط اینورتر است ، لذا یکی ازبزرگ ترین تجارت های پرسود در دنیا تجارت درایوهای ac یا اینورتر است.

خرید اینورتر
باور عمومی مردم در هنگام خرید اینورتر این است که برق دستگاه یا موتورمان چند کیلو وات است و بر اساس پاسخ به این سوال به انتخاب و خرید اینورتر پرداخته میشود. اما تنها این پارامتر را در نظر گرفتن تصور اشتباهی است و به موتور خسارت های جبران ناپذیری وارد میشود. بطورکلی 9 معیار مهم و اساسی جهت انتخاب درایو مناسب برای موتور وجود دارد بعلاوه 4 معیار فرعی. که به اختصار به چند مورد از معیارهای مهم آن اشاره می کنیم.
نوع بار
بطور کلی دو نوع بار داریم که به موتور متصل میگردد. اولی بارهای با گشتاور متغیر و دومی بارهای با گشتاور ثابت. در زمان انتخاب و خرید اینورتر، باید بدانیم که چه نوع باری قرار است به موتور اعمال گردد. در بارهای گشتاور متغیر، گشتاور با سرعت در ارتباط است، مانند پمپ و فن و در بارهای گشتاور ثابت، سرعت مستقل از گشتاور است، مانند آسانسور و جرثقیل.
موتور FLA
دومین معیار انتخاب درایو برای خرید اینورتر، پلاک موتور است. در پلاک مشخصات موتور اطلاعاتی وجود دارد که در انتخاب درایو مناسب برای موتور خیلی موثرند، مانند FLA موتور. FLA که همان جریان بار کامل موتور است، دومین عامل مهم جهت انتخاب و خرید اینورتر است.
فرکانس موتور
سومین معیار مهم در انتخاب و خرید اینورتر، فرکانس موتور است.به عنوان مثال موتورهای اسپیندل 600 هرتز با اینورترهای 200 هرتز کار نمی کنند و در صورتی که این اتصال انجام شود قطع به یقین موتور خواهد سوخت.
ولتاژ موتور
برای انتخاب اینورتر مناسب برای موتور، ولتاژ کاری موتور، چهارمین معیار اساسی به شمار می رود. به این نکته باید توجه نمود که میزان ولتاژ در خروجی اینورتر برابر است با حداقل صفر ولت الی میزان ولتاژ در ورودی اینورتر. به عنوان مثال ولتاژ 220 ولت در ورودی اینورتر تکفاز، در خروجی صفر ولت الی 220 ولت سه فاز خواهد بود.
برق ورودی
نوع ولتاژ و برق ورودی برای اینورتر از دیگر موارد مهم در انتخاب درایو برای خرید اینورتر است. برق ورودی اینورتر نصب شده به موتور می تواند 220 ولت تکفاز یا 380 ولت سه فاز یا 660 ولت یا غیره باشد که باید مشخص گردد.

ارتفاع از سطح دریا
از دیگر موارد مهم در انتخاب و خرید اینورتر مناسب برای موتور، ارتفاع از سطح دریاست. اینورترها به صورت عموم و استاندارد بطور معمول در ارتفاع هزار متر از سطح دریا ساخته میشوند. لذا عکس العمل اینورترها در مکانهای مختلف، متفاوت خواهد بود که باید متناسب با همان مکان، انتخاب و خرید اینورتر انجام گردد.
IP - ( درجه حفاظت )
درجه حفاظت یکی دیگر از مواردی است که کمتر کسی به آن توجه می کند. درایوهای کنترل دور در IP های مختلف ساخته می شوند، انتخاب و خرید اینورتر باید متناسب با میزان آلودگی و رطوبت مکان مورد نظر و IP مناسب انجام گردد. خرید اینورتر با IP=20 به هیچ عنوان مناسب محیط های دارای قطرات ریز آب و گرد و غبار بالا نیست.
مزایا اینورتر
استفاده از اینورتر مزایا و معایبی دارد که به چند نمونه از آن اشاره می شود:
- اینورتر در زمان راه اندازی و توقف موتور با یک شیب ملایم است که از ایجاد جریان هجومی (inrush current ) بالا در شبکه و همچنین لگد زدن موتور جلوگیری مینماید و باعث افزایش طول عمر الکتروموتور می شود که بسیار عالیست.
- اینورتر گشتاور راه اندازی پایین ندارد به عبارت دیگردر دورهای پایین می توان گشتاور بالا یا قدرت حرکتی بالا لحاظ نمود که یک مزیت بسیار عالی است.
- برای چپگرد و راستگرد نمودن الکتروموتور دیگر نیازی به کنتاکتور نمی باشد، یعنی کنتاکتورهای چپگرد و راستگرد با وجود اینورتر در مدار عملاً حذف می شوند.
- کاهش میزان مصرف انرژی (برق).
- اینورتر برای استفاده در هر کاربردی دارای اپلیکیشن جداگانه و تنظیمات مربوط به همان نوع مصرف است.
- در راه اندازی موتور با اینورتر هیچ نوع بانک خازنی نیاز نمیباشد.
- در صورت انتخاب درست تنظیمات برای اینورتر متناسب، دستگاه مورد نظر حفاظت میکند و دیگر نیازی به وسایل حفاظتی جانبی نمی باشد و باعث کاهش هزینه جانبی میشود.
- در این روش توان راکتیو تقریبا نزدیک به صفر است یعنی COS (∅) به یک نزدیک می شود.
- اعمال فرکانس بالاتر از فرکانس نامی موتور توسط اینورتر. در واقع توسط اینورتر می توان فرکانس بالاتر از فرکانس برق شهر را ایجاد نمود. به عنوان مثال اینورتر هایی وجود دارند که فرکانس خروجی آنها حتی به 2.5HZ می رسند. یکی از کاربردهایی که با فرکانس برق شهر قابلیت راه اندازی ندارند، اسپیندل است در حالیکه همان اسپیندل با اینورتر به راحتی راه اندازی می شود.
معایب اینورتر
- قیمت خرید و هزینه بالای اینورتر
- ایجاد هارمونیک در شبکه برق به جهت سوئیچ قطعات
- خروجی اینورتر سینوسی کامل نیست واز نوع PWM است که باعث ایجاد تلفات در موتور میشود.
اتوماسیون چیست؟
مکانیزه نمودن تجهیزات در جهت افزایش بهره وری مطابق با استانداردهای جهانی و بینالمللی را اتوماسیون نامند. اتوماسیون یک قالب کلی است که برای تجهیزات مختلف با کاربردهای متفاوت مورد استفاده قرار می گیرد. به عنوان مثال در سیستمهای اداری جهت مکانیزه نمودن از اتوماسیون اداری استفاده می گردد و برای سیستم های صنعتی از اتوماسیون صنعتی استفاده می شود. از جمله تجهیزاتی که در اتوماسیون صنعتی زیاد استفاده می گردد, اینورتر است. اینور تر از دستگاه های مربوط به تجهیزات کنترلی است. کالای اتوماسیون بازه متنوعی از تجهیزات را شامل می شود که متناسب با همان تجهیزات, اتوماسیون صورت می گیرد.
کالاهایی اتوماسیون
کالای اتوماسیون مشمول تجهیزات و قطعات زیر است:
- نصب و راه اندازی
- اندازه گیری
- روشنایی
- بانک خازنی
- اتوماسیون
- اعلام حریق
- کنترل
- هیدرولیک و پنوماتیک
یکی از عناصر اتوماسیون صنعتی اینورتر است. که جهت انتخاب آن نیاز به جزییات بار و مشخصات الکتروموتور است.
نام هایی اینورتر در صنعت و بازار
اینورتر در صنعت و بازار اسامی مختلفی دارد که به چند نمونه از این نامها اشاره می شود :
- ( variable speed drive)VSD یا درایو های سرعت متغیر.
- (VFD( variable frequency drive یا همان درایوهای سرعت متغیر.
- VVVF یا (3VF (variable voltage variable frequency یا درایو های ولتاژ متغیر و فرکانس متغیر.
- (FC (frequency control یا فرکانس کنترل .
اینورتر یا درایو های ac در صنف های مختلف با نام های گوناگون فراخوانی میشوند. به عنوان مثال در صنعت نفت و صنایع مربوط به آن اینورتر را با نام FC صدا میزنند. در سیستم های آسانسور به اینورتر 3VF گفته میشود و بر همین اساس در سخت افزار الکترونیک آسانسور برد الکترونیکی به نام 3VF وجود دارد که دقیقا همان کار اینورتر را انجام می دهد.
اینورتر VFD
یکی از بزرگترین مشکلات موتورهای الکتریکی نحوه کنترل آن ها بوده است. اینورتر ایرانی VFD یکی از بهترین انتخاب ها برای ارتباط بین فرکانس ولتاژ و سرعت چرخش موتور است. موتورهای الکتریکی در گذشته تنها با یک سرعت چرخشی ثابت کار می کردند تا در سال 1980 تجهیزاتی به نام درایوهای فرکانس متغیر (اینورتر VFD) اختراع شدند و موجب ایجاد یک انقلاب در تجهیزات الکترونیکی شدند. سرعت چرخش الکتروموتورهای جریان متناوب یا AC با فرکانس رابطه مستقیم دارد. در واقع با افزایش فرکانس دستگاه، سرعت چرخش موتورهای الکتریکی نیز افزایش می یابند.

اینورتر VFD چیست؟
اینورترهای VFD (Variable Frequency Drive) که به صورت مخفف با نام درایوهای فرکانس متغیر نیز نامیده می شوند، دستگاه هایی هستند که برای کاهش هزینه و صرفه جویی در مصرف برق استفاده می شوند. این دستگاه ها با کنترل جریان ورودی به موتورهای الکتریکی می توانند کنترل مناسبی روی سرعت چرخشی موتور داشته باشند. این دستگاه ها با فیدبک گرفتن از جریان الکتریسیته ورودی، فرکانس مورد نظر را برای موتور ارسال می کند و از این طریق سرعت چرخشی لازم در خروجی موتور ایجاد می شود. سرعت چرخشی موتورهای الکتریکی با فرکانس ولتاژ منبع تغذیه رابطه مستقیم دارد در حالی که با تعداد قطب های استاتور رابطه معکوس دارد. برای تغییر سرعت چرخشی الکتروموتور باید یا از فرکانس ولتاژ منبع تغذیه استفاده کنید یا تعداد قطب های استاتور. در موتورهای الکتریکی با توجه به اینکه تعداد قطب های استاتور ثابت است و نمی توان آن را تغییر داد باید از فرکانس ولتاژ منبع تغذیه استفاده کرد.
در هنگام تغییر فرکانس نیز مشکلاتی در مدار موتورهای الکتریکی ایجاد می شود. به عنوان مثال تغییر فرکانس منبع تغذیه موجب کاهش امپدانس معادل موتور می شود که سبب افزایش شار مغناطیسی و در نهایت ایجاد جریان های شدید و بالا می شود. یکی از راهکارهای کاهش احتمال بروز این مشکل ایجاد یک نسبت کاهش مناسب برای تغییر فرکانس منبع تغذیه است. اینورترهای VFD می توانند کنترل سرعت چرخشی و فرکانس موتور را طوری تنظیم کنند که موتور الکتریکی جریان متناوب در سرعت های پایین به گشتاور ایده آلی برسد که شبیه گشتاور موتورهای DC باشد. درایوهای فرکانس متغیر متناسب با فرکانس ولتاژ ورودی عمل می کنند و با تغییر این فرکانس راکتانس القایی موتور تغییر می کند و ولتاژ متناسب با فرکانس تنظیم می شود.
نحوه عملکرد اینورترهای VFD
با توجه به کاربری گسترده این مدل از اینوترها در موتورهای الکتریکی می توان نحوه کار آن ها را به طور خلاصه اینگونه توضیح داد. این تجهیزات از سه دیود تشکیل شده اند که ولتاژ را از منبع تغذیه متناوب گرفته و در یک جهت مشخص آن را عبور داده تا جریان یکسو شود (تبدیل جریان متناوب به جریان مستقیم) جریان یکسو شده که تبدیل به جریان مستقیم (DC) شده است بر سر خازن های مدار قرار می گیرد. جریان یکسو شده دارای ریپل است که با توجه به قرار گیری آن ها در سر خازن، ریپل آن از بین رفته و صاف می شود. خازن نقش روان کننده جریان را در این حالت بازی می کند.
کلید در درایو کنترل دور VFD
کلیدهایی در سمت راست مدار موتور وجود دارد که مبدل جریان DC به جریان AC است. نحوه تبدیل جریان از حالت مستقیم به متناوب متناسب با نوع موتورها و ولتاژ ورودی می تواند متغیر باشد. این مبدل ها می توانند جریان را با عملکرد بالایی به حالت متناوب تبدیل کنند. جریان در این حالت به پالس های مربعی شکل با اندازه یکسان تبدیل می شوند. باید توجه کرد که خروجی این کلید ها معمولا به شکل دقیقی سینوسی نمی باشد اما تقریبا مشابه موج های سینوسی می شود. کلیدها در واقع نقش قطع و وصل جریان را در مدار بازی می کنند و بواسطه قطع و وصل جریان در مدار، فرکانس های متفاوتی ایجاد شده و این فرکانس موجب تنظیم دور موتور می شود. هر چه بازه زمانی وصل کلید بیشتر باشد ولتاژ خروجی موتور افزایش می یابد. گشتاور موتور در این حالت به این شکل کنترل می شود.

نحوه تبدیل فرکانس به ولتاژ
در هنگام افزایش فرکانس مقدار سرعت چرخشی افزایش می یابد و بر این اساس فرکانس مقاومت القایی سیم پیچ ها نیز افزایش یافته و گشتاور موتور نیز کاهش می یابد. برای حل این مشکل می توان سرعت را کاهش و افزایش داده و متناسب با آن فرکانس را تطبیق دهیم. برای تقریب نسبت فرکانس به ولتاژ از یک پارامتر به نام رمپ استفاده می شود. برای جبران گشتاور در هنگام افزایش سرعت می توان از جبران کننده نیروی گشتاور استفاده کرد که توانایی جبران گشتاور ناشی از راه اندازی را نیز داشته باشد. با استفاده از این روش به حداکثر فرکانس و ولتاژ دست پیدا می کند، اگر فرکانس از این میزان بالاتر رود یک اشباع مغناطیسی ایجاد می کند که قابلیت جبران نداشته که موجب کاهش نیروی گشتاور می شود.

مزایای اینورتر VFD
استفاده از درایوهای فرکانس متغیر مزایای زیادی را برای کاربران ایجاد می کند. یکی از بزرگترین مزیت های استفاده از اینورتر VFD صرفه جویی در مصرف انرژی است. در پمپ ها یا کولر های گازی موتورهای الکتریکی معمولا با بیشترین بار کار می کنند و این موضوع می تواند مصرف برق این دستگاه ها را به شدت بالا ببرد اما اینورتر ها می توانند به شکل هوشمندانه ای جریان الکتریسیته را متصل کرده و دور موتور را نیز با آن تنظیم کند. در برخی موارد ممکن است نصب نامناسب این تجهیزات باعث اتلافات انرژی بیشتر شده و بازدهی دستگاه را کاهش دهد. تلفات گرمایی می تواند یکی از نشانه های اصلی نصب نامناسب اینورتر ها باشد. افزایش طول عمر قطعات و کاهش استهلاک آن ها یکی دیگر از مزایای استفاده از اینورترها در موتورهای الکتریکی است.
انتخاب اینورتر برای الکتروموتور
انتخاب اینورتر با توجه به کاربرد آن در صنایع و مصارف مختلف، متفاوت است. عواملی که در انتخاب اینورتر موثرند به ترتیب : کاربردهای سنگین – کاربردهای نیمه سنگین – کاربردهای سبک هستند. از مواردی که نوع مصرف اینورتر را تعیین میکند گشتاور بار مورد نظر است. بارهایی مانند فن ها دارای گشتاور متغیرند و بارهایی مانند کانوایرهای نوار نقاله دارای گشتاور ثابت هستند. که متناسب با هر کدام اینورتر با همان کاربرد ، مورد نظر است. شرایط محیطی مثل دما ، رطوبت و ارتفاع به همراه ولتاژ اصلی اینکه تکفاز باشد یا سه فاز و ولتاژ موتور اینکه 220 ولت است یا 380 ولت از دیگر عوامل تاثیر گذار در انتخاب یک اینورتر هستند.
عوامل درایو مناسب برای یک موتور
جفت و جور کردن درایو مناسب با یک موتور موجود نسبتاً ساده است. بیشتر اطلاعات اولیه موتور و سیستم روی پلاک موتور موجود است.
- اسب بخار
- آمپر بار کامل (FLA)
- ولتاژ
- دور در دقیقه
- سرویس فاکتور (SF)
- دارای رتبه بندی کار اینورتر (روی پلاک نیست)
سایر اطلاعات مربوط به نیازهای سیستم و برنامه شما خواهد بود.
- نوع بار (برنامه چیست و ویژگی های بارگذاری آن)
- محدوده سرعت و روش کنترل (پروتکل ارتباطی PLC مورد نیاز، سیگنال 4-20 میلی آمپر و غیره)
- نیازهای محفظه ویژه (محل نصب اینورتر، داخل/خارج/و غیره)
اطلاعات بیشتر در مورد اینورتر
پیرو مزایا و معایب گفته شده در بالا چنانچه مزایای استفاده از اینورتر را در یک کفه ترازو و به تبع آن معایب اینورتر را در کفه دیگر قرار دهیم ،خواهیم دید که مزایای آن به مراتب بیشتر از معایب آن است، در عین حال می توان ترتیبی اتخاذ نمود که معایب فوق رفع گردد. به عنوان مثال برای رهایی از تلفات هیسترزیس و هارمونیکهای ایجاد شده در سیستم می توان از راکتور و فیلتر در مدار استفاده نمود. روی هم رفته راه اندازی الکتروموتورها توسط اینورتر، گلچین روش های موجود در حال حاضر به شمار میرود و از آنجایی که الکتروموتور جزء لاینفک گشتاور در سیستمهای چرخشی است لذا دیری نخواهد پایید که راه اندازی الکتروموتورهای سه فاز به کمک اینورتر بر دیگر روش های موجود برتری یابد.
انواع اینورترها بر اساس ورودی
بهطورکلی ورودی اینورترها یا تکفاز هستند یا سه فاز؛ اما وجه مشترک همه اینورترها، خروجی 3 فاز هست. برای توانهای بالاتر از 5 اسب فقط میتوان از ورودی 3 فاز استفاده کرد لذا برای توانهای کمتر از 5 اسب میبایست با کارشناسان تماس حاصل فرمایید.
کاربرد های اینورتر
از نظر کاربرد اینورترها، میتوان 3 دستهبندی را برای اینورتر در نظر گرفت که شامل کاربردهای سبک، کاربردهای نیمه سنگین و سنگین میشود. برای راهاندازی پمپها، فن ها، آسانسور، جرثقیل، نوارهای نقاله، دستگاههای الکترودر و... از اینورتر استفاده میشود که با توجه به نوع کارایی از اینورتر های با گشتاور متغیر در پمپ و فن واینورترهای با گشتاور ثابت در آسانسور و نوار نقاله و جرثقیل که ریتم و سرعت ثابتی دارند استفاده میشود. اینورترها با توجه به کارایی خود به صورت هوشمند، میزان بار وارده به موتور را اندازهگیری می کنند و متناسب با همان بار، به موتور جریان میدهند که این عمل در کاهش مصرف برق سهم به سزایی دارد.
مزایای استفاده از اینورتر ها برای الکتروموتور چیست؟
- مهمترین کارایی اینورتر، تنظیم سرعت موتور (کنترل دور) است.
- تغییر جهت دور موتور بدون نیاز به کنتاکتور
- روشن و خاموش نمودن موتور بدون نیاز به قطع و وصل برق اصلی.
- راهاندازی نرم موتور بدون هیچگونه ضربه به قسمتهای مکانیکی مثل کوپلینگ ها، گیربکس صنعتی، تسمه ها و زنجیرها که باعث افزایش طول عمر مفید موتور خواهد شد.
- حفاظت موتور در مقابل افزایش ولتاژ و جلوگیری از آسیب موتور.
- حفاظت موتور در برابر اضافهبار که در این صورت در صورت افزایش بار موتور از حد معمول، پیغام اضافه بار نمایش داده خواهد شد.
- جلوگیری از گرم شدن و درنهایت سوختن موتور در کاربردهای روشن و خاموش کردن موتور بهصورت چپگرد و راستگرد به صورت مداوم
- کنترل و کاهش جریان ورودی موتور در هنگام شروع به کار موتور
- امکان راهاندازی موتورهای 3 فاز تا توان 7.5 اسب با برق خانگی و تکفاز
- قابلیت داشتن دورهای مختلف بهصورت حافظهای
نکته بسیار مهم در استفاده از اینورترها این است که اینورترها را برای موتورهای تک فاز نمیتوان جهت کنترل دور استفاده کرد زیرا خروجی تمامی اینورتر ها مناسب موتورهای 3 فاز هستند. اینورترها در صنایع بسیار زیادی مورد استفاده قرار میگیرند که از جمله مهمترین آنها میتوان به:
- صنایع نساجی که برای تولید نخ، تولید POY، کشش، دستگاههای WINDER، همزنهای پنبه، کاردینگ و...
- صنایع آب و فاضلاب برای راهاندازی انواع پمپهای شناور، بوستر پمپهای خانگی و آتشنشانی، پمپ چاههای کشاورزی و...
- صنایع آشپزخانه جهت دستگاه کبابپز، فرهای پخت پیتزا، چرخگوشتها و الکترودهای صنعتی
- صنایع سیم و کابل برای دستگاههای WINDER، جمع کنها، خمکنها، دستگاههای توری سازی، نوار نقاله، کورههای ذوب و...
باید توجه داشت که سربندی موتور در اینورترهای ورودی تکفاز با 3 فاز متفاوت است و بسته به پلاک موتور سربندی موتور در اینورترهای ورودی تک فاز به صورت مثلث و در اینورترهای ورودی 3 فاز به صورت ستاره است. اینورتر یا درایو دستگاهی است که بهوسیله آن میتوان راهاندازی الکتروموتور را کنترل نمود. در حقیقت از اینورترها برای کنترل دور الکتروموتور استفاده میشود. با توجه به استفاده زیاد الکتروموتور در صنعت، امروزه استفاده از اینورتر ها بسیار افزایش داشته است و بسیاری از صنعتگران تصورات اشتباهی از کار با اینورتر و انتخاب آن دارند. پیشنهاد گروه کالا صنعتی این است که قبل از استفاده از اینورتر متن زیر را با دقت مطالعه فرمایید.
گارانتی اینورتر درایو
دوره های گارانتی متداول برای اینورتر های جدید بین 1 تا 2 سال متغیر است، اگرچه می توان ضمانت های 3 یا 5 ساله را نیز یافت. یکی از مسائلی که اغلب ادعای گارانتی را پیچیده می کند این است که آیا گارانتی هنوز فعال است یا خیر. مطمئن شوید که ضمانت نامه اینورتر را که قصد خرید آن را دارید مرور کنید تا مطمئن شوید که گارانتی به اندازه کافی برای شما اجرا می شود. گارانتی ها می توانند از تاریخ تولید، تاریخ ارسال، تاریخ نصب یا ترکیبی از این موارد شروع شوند. به عنوان مثال، ضمانت نامه ممکن است یک سال پس از راه اندازی یا 18 ماه پس از ارسال منقضی شود، هر کدام که زودتر برسد.

نکات مربوط با گارانتی درایو
- اینورتر ها باید خنک، تمیز و خشک نگه داشته شوند. به محض اینکه در بازرسی رطوبت، کثیفی، دوده یا گرد و غبار داخل اینورتر مشاهده شد، معمولاً گارانتی رد می شود.
- اگر شکافی در محفظه وجود داشته باشد، اغلب می تواند نشان دهد که اینورتر افتاده یا ضربه خورده است.
هر چیزی مانند این مسائل به سازنده این ظن منطقی را می دهد که خرابی مربوط به نقص نبوده بلکه مربوط به رفتار شما با VFD است و هیچ کمک گارانتی برای شما باقی نخواهد ماند.
راه اندازی الکتروموتور با اینورتر
قبل از اینکه در مورد راه اندازی الکتروموتور با اینورتر مطالبی را ارائه دهیم، نیاز است که به طور کلی با اینورتر آشنا شوید. اساساً اینورتر ابزاری است که با آن میتوان دور الکتروموتور را تغییر داد و از آن حفاظت کرد. از اینورتر برای راه اندازی از صفر تا 100 الکتروموتور میتوان استفاده کرد. به عبارتی بهترین ابزار برای کنترل دور الکتروموتور اینورتر است که در سایز و توان های مختلف در بازار موجود است. مطمئن ترین راه، بهترین راه و سریعترین راه برای کنترل دور الکتروموتور ها استفاده از درایو یا همان اینورتر است. بیشترین مصرف برق در دنیا برای استفاده از الکتروموتور ها است و همه شرکت های بزرگ دنیا بر سر بهینه کردن مصرف انرژی در الکتروموتور با هم رقابت می کنند. از آنجایی که اینورتر بهترین ابزار برای کنترل الکتروموتور هاست، تجارت درایو در جهان یک تجارت میلیارد دلاری به شمار می رود. اینورتر در جهان به نام های مختلفی شناخته می شود. به عنوان مثال کلماتی همچون اینورتر، درایو، VFD یا همان Variable Frequency Drive یا VSD که همان Variable Speed Drive است.
انتخاب اینورتر
اولین تصور غلط این است که توان اینورتر دقیقاً باید با توان الکتروموتور یکسان باشد! این در حالی است که انتخاب الکتروموتور بر اساس توان الکتروموتور راه دقیقی نیست. بهترین راه برای انتخاب اینورتر الکتروموتور، از طریق FLA یا همان جریان بار کامل است. جریان بار کامل در حقیقت جریانی است که موتور در بار کامل یا همان بار نامی از شبکه میکشد. این بهترین راه انتخاب درایو است. یک مثال ساده برای این ادعا این است که به فرض اگر یک الکتروموتور 900 دور 1.5 کیلووات داشته باشیم نمیتوانیم یک درایو 1.5 کیلووات استفاده کنیم. دلیل این است که الکتروموتور 900 دور از موتور 1400 و 3000 دور جریان بیشتری میکشد. در بازار دو نوع اینورتر عرضه می شود.
آیا درایو همیشه باعث ذخیره انرژی میشود؟
از منظر گشتاور، درایوها به دودسته تقسیمبندی میشود. درایوهای گشتاور ثابت و درایوهای گشتاور متغیر. درایوهای گشتاور متغیر در حقیقت اینورتر هایی هستند که برای فن ها و پمپها و وسایل نظیر آن استفاده میشود به عبارتی هر تجهیزی که بار گریز از مرکز دارد گشتاور متغیر است. درایو فقط در حالتی که گشتاور متغیر است میتواند ذخیره انرژی داشته باشد.
ذخیره انرژی در اینورتر چیست؟
اگر شما الکتروموتوری داشته باشید که در بار نامی و در دور نامی کار کند، طبیعتاً اینورتر متصل به آن ذخیره انرژی نخواهد داشت. اما اگر موتوری دارید که با بار و دور نامی کار نمیکند، به همان میزانی که کمتر جریان میکشد، درایو متصل به آن میتواند ذخیره انرژی داشته باشد. ذخیره انرژی عموماً در فن ها و پمپها و سیستمهای سانتریفیوژ استفاده میشود. در حقیقت ذخیره انرژی این است که اگر تجهیز شما 40% انرژی نیاز دارد، میتوانید اینورتر متناسب با آن را انتخاب کرده تا 60% از انرژی را ذخیره کنید.
آیا اینورتر برای موتورهای خاص مناسب است؟
یکی از تصورات غلطی که رایج است این است که درایو برای استفاده با الکتروموتور خاص مناسب نیست! بهعنوانمثال الکتروموتوری وجود دارد که روی پلاک آن 560 – 290 درج شده است که یک دینام خاص به شمار میرود و مستقیماً با برق قابل راهاندازی نیست. جالب است که بدانید بهترین و مطمئنترین راه برای راهاندازی الکتروموتور خاص استفاده از اینورتر و درایو است. اما اینکه چه باید کرد در ادامه آمده است. سایت کالا صنعتی به عنوان بهترین ارائهدهنده اینورترهای صنعتی، آمادگی ارائه تمامی خدمات لازم برای مشاوره و فروش اینورترهای مختلف را دارد. خواهشمندیم نظرات ارزشمند خود در مورد این مقاله را در سایت درج نموده و با کارشناسان فروش کالا صنعتی در تماس باشید تا از بهترین خدمات رایگان برای خرید اینورتر بهرهمند شوید.
برای راهاندازی الکتروموتور خاص با اینورتر چه باید کرد؟
برای راهاندازی دینام با درایو، کافیست فرکانس پایه درایو یا همان f base را دستکاری کنید. این الکتروموتور بهراحتی قابلراهاندازی است و میتوانید در شبکه برق که 50 هرتز است از آن استفاده نمایید. پس بدیهی است که تقریباً تمامی موتورهای خاص را میتوان با اینورتر راهاندازی نمود. مشخصات و ویژگیهای زیادی در مورد اینورتر است که باید با دقت به آنها توجه شود. بهعنوانمثال کلاس عایقی الکتروموتور، فاصله بین الکتروموتور و درایو که تلفات و تغییرات ولتاژ به زمان را باعث میشود، نوع برق ورودی، هارمونیک هایی که ایجاد میشود و بسیاری پارامترهای دیگر که در استفاده از اینورتر برای الکتروموتور باید در نظر گرفته شود.