در صنعت هر جا که حرکتی در جریان است قطعا ردپای الکتروموتور یا موتورهای الکتریکی را میتوان دید. از این رو نحوه ی راه اندازی و نگهداری آن بسیار مهم است. در این مقاله تلاش بر آن است که اصول مهم در مورد نگهداری و شستشوی موتورهای الکتریکی را بررسی کنیم.
در یک جمع بندی کلی برای جلوگیری از خرابی های احتمالی الکتروموتور و افزایش طول عمر موتور بهتر است به موارد زیر توجه کنید.
- نصب فن خنک کننده روی روتور
- سرویس های روزانه و هفتگی الکتروموتور
- شستشوی الکتروموتور
- روغن کاری الکتروموتور

نصب فن خنک کننده روی روتور
همانطور که میدانید در الکتروموتورها، سیم پیچهای روتور و استاتور دارای مقاومت اهمی هستند و هنگام عبور جریان الکتریکی از سیم پیچها، اندکی از این انرژی الکتریکی به صورت حرارت تلف میشود. از طرفی دیگر هستهی آهنی و پوسته ی فلزی الکتروموتور همواره در معرض میدان مغناطیسی قرار دارد از این رو مقداری از انرژی الکتریکی در موتور به صورت تلفات هیسترزیس و تلفات فوکو( تلفات هسته )، از بین میرود.
تلفات اهمی و تلفات هسته باعث افزایش دمای الکتروموتور میشود. این افزایش دما، در عملکرد الکتروموتور اختلال ایجاد میکند، از این رو لازم است حرارت تولید شده در درون الکتروموتور به خارج از آن هدایت شود و هوای درون موتور تهویه شود. تهویه الکتروموتورها اغلب توسط فن( پروانه) انجام میشود. به این صورت که روی محور روتور،فن هایی تعبیه میشود که هنگام کار موتور، جریان هوا را به داخل موتور هدایت میکند و آن را خنک میکند.
پس برای کاهش دمای الکتروموتور و افزایش عملکرد آن نصب پروانه یا فن ضروری است.

سرویس های روزانه و هفتگی الکتروموتور
وجود گرد و خاک و رطوبت هوا باعث میشود که قسمت های داخلی و خارجی الکتروموتور پس از مدتی کار کردن ، جرم بگیرند . جرم هایی که در قسمت های مختلف الکتروموتورها ایجاد میشود باعث خشک شدن یاتاقان ها میشود و در نتیجه موتور خوب خنک نمی شود، لذا برای کاهش خرابی های احتمالی الکتروموتور، سرویس هایی برای تمیز کردن و روغن کاری الکتروموتورها منظور می کنند که انجام به موقع آنها باعث افزایش طول عمر مفید موتور میشود.
در سرویسهای روزانه، ابتدا باید بدنه خارجی الکتروموتور را بازدید کرد، آنگاه قبل از راهاندازی، با حرکت دادن فن ها از سلامت آنها اطمینان حاصل کنید سپس قسمت های خارجی الکتروموتور را بررسی کنید و پوسته را تمیز کنید.
همچنین پس از راهاندازی مقدار جریان و ولتاژ را کنترل کنید و در صورت مشاهده هر نوع عیب، بلافاصله الکتروموتور را خاموش کرده و درصدد رفع عیب برآیید. در سرویس های هفتگی ضمن بازدید قسمتهای خارجی، باید یاتاقان ها، بوش ها و بلبرینگ ها را نیز بازدید کرد و در صورت گشادی بیش از حد بوش ها یا مشاهده سروصدا در بلبرینگ ها، آنها را تعویض کرده و روغنکاری کنید.
شستشوی الکتروموتور
در سرویسهای سالانه، موتور باید کاملاً شستشو داده شود و بر اساس دستورالعملهای دفترچه راهنما قطعات خراب تعویض گردد همچنین روغن کاری و گریس کاری کامل انجام شود. برای شستشوی الکتروموتور باید قطعات موتور را جدا کرده و با فشار باد (کمپرسور) گرد و خاک آنها را گرفت؛ سپس قطعات را در داخل یک تشت قرار داده و آن ها را با آب گرم شستشو دهید. اگر قطعات بیش از حد چربی داشته باشند با حلال های چربی مانند مواد شوینده از مشتقات صابون (صابون سولفون یا مایع ظرفشویی) شستشو انجام میگیرد. در بعضی مواقع هم از گازوئیل استفاده میشود که در این صورت مواد لاستیکی بهکار رفته در ساختمان موتورها نباید با گازوئیل تماس داشته باشند.

روغنکاری الکتروموتور
برای کاهش اصطکاک در یاتاقانها، بلبرینگها و بوشها بایستی دینام روغن کاری شود. بدین منظور معمولاً از روغن موتور، والوالین و گریس استفاده میشود. در زیر توضیح کوتاهی در مورد هر کدام از این روغنها و گریسها داده شده است.
گریس
گریس ماده جامد یا نیمه جامدی است که از روغن معدنی و صابونهای صنعتی با مواد شیمیایی مختلف ترکیب شده است. گریس در مواقعی که دمای کار زیاد نیست به کار میرود و برای روغنکاری بلبرینگها و یاتاقانها از آن استفاده میشود. گریس علاوه بر کاهش اصطکاک یاتاقانها و بلبرینگها، آنها را در مقابل زنگزدگی، ضربات ناگهانی و فشار زیاد محافظت میکند.

والوالین
والوالین نوعی گریس مقاوم است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، دارای ویژگی های بخصوصی نظیر ضد آب، پایداری حرارتی خوب، اکسیداسیون، زنگ زدگی و فرسایش است. والوالین برای استفاده در انواع مختلف یاتاقانها و بلبرینگها، با دمای کمتر از 100 درجه سلسیوس مناسب است.
با توجه به اینکه گریس والوالین تا حدودی نیمه مایع است بیشتر به جامد شبیه است، به همین علت برای روانکاری مجدد قطعه ها مناسب نیست، از این رو برای جلوگیری از اثرات شدید آب، رطوبت و دما بر روی قطعات مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
روغنموتور
روغن موتور از مشتقات نفت است و بهصورت مایع با غلظت های مختلف برای کاربردهای متفاوت ساخته میشود و از آن برای روغن کاری یاتاقان ها و بوش ها استفاده میشود. روغن موتور را در ظرف لوله دار مخصوصی که روغندان نام دارد، پر میکنند و بدین وسیله روغن را به محل مورد نیاز هدایت میکنند، با فشار دادن اهرم بالای روغن دان، روغن با فشار مناسب به محل های مورد نظر هدایت میشود.

و در آخر…
امیدوارم محتوای مقاله فوق برای شما مفید باشد و با رعایت موارد بالا عمر موتورهای الکتریکی خود را افزایش دهید.
نصب فن خنک کننده روی روتور
سرویس های روزانه و هفتگی الکتروموتور
شستشوی الکتروموتور
روغن کاری الکتروموتور
در سرویسهای روزانه، ابتدا باید بدنه خارجی الکتروموتور را بازدید کرد، آنگاه قبل از راهاندازی، با حرکت دادن فن ها از سلامت آنها اطمینان حاصل کنید سپس قسمت های خارجی الکتروموتور را بررسی کنید و پوسته را تمیز کنید. همچنین پس از راهاندازی مقدار جریان و ولتاژ را کنترل کنید و در صورت مشاهده هر نوع عیب، بلافاصله الکتروموتور را خاموش کرده و درصدد رفع عیب برآیید. در سرویس های هفتگی ضمن بازدید قسمتهای خارجی، باید یاتاقان ها، بوش ها و بلبرینگ ها را نیز بازدید کرد و در صورت گشادی بیش از حد بوش ها یا مشاهده سروصدا در بلبرینگ ها، آنها را تعویض کرده و روغنکاری کنید.