• 405
  • 2112 مرتبه
دیزل ژنراتور چیست؟

دیزل ژنراتور چیست؟

سه شنبه 14 اردیبهشت 1400

دیزل ژنراتور چیست؟

دیزل ژنراتور دستگاهی است که سوخت فسیلی مانند بنزین، گازوئیل و دیگر سوخت‌ های فسیلی را ابتدا به نیروی مکانیکی دورانی تبدیل کرده و سپس با انتقال نیروی دورانی به ژنراتور، انرژی الکتریکی یا همان برق را تبدیل می‌کند.

برای شناخت بیشتر دیزل ژنراتور و انواع آن، پیشنهاد می کنیم متن زیر را مطالعه نمایید. بدیهی است که برای راه‌ اندازی هر تجهیزی در صنعت نیاز به یک منبع انرژی است. این منبع انرژی می‌تواند برق باشد که امروزه جزء لاینفک صنعت به شمار می‌رود. در برخی مناطق ممکن است برق وجود نداشته باشد یا اینکه نیاز باشد برای اضطرار از ژنراتور برای تأمین برق استفاده شود.

دیزل ژنراتور

نحوه کار دیزل ژنراتور

دو مرحله اصلی برای تبدیل انرژی فسیلی به الکتریکی وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره خواهد شد.

  1. مرحله اول : تبدیل انرژی فسیلی به انرژی چرخشی مکانیکی
  2. مرحله دوم : انتقال قدرت به روتور ژنراتور متصل به سیستم برای تولید برق

در حقیقت ژنراتور عکس الکتروموتور عمل کرده و انرژی مکانیکی دوار را به انرژی الکتریکی بدل می‌نماید. دیزل ژنراتور عموماً به‌ عنوان یک منبع پشتیبان در ایران به کار می‌رود. اما در بسیاری کشورها نیز به‌ عنوان منبع اصلی تولید برق به شمار می‌رود. به‌عنوان‌ مثال در افغانستان بسیاری از شهرها از دیزل ژنراتور برای تولید برق استفاده می‌شود؛ اما به‌ طورمعمول در ادارات بزرگ، کلینیک و بیمارستان‌ ها، مراکز علمی مهم، رستوران‌ ها، شهربازی‌ ها و بسیاری مکان‌ های عمومی مهم، از دیزل ژنراتور به‌ عنوان یک پشتیبان مهم استفاده می‌رود.

نکته : یکی از مسائل مهمی که در انتخاب دیزل ژنراتور باید در نظر داشته باشید، دائم کار بودن آن است. در اصطلاح فنی به این دسته از دیزل ژنراتورها Duty S1 نیز گفته می‌شود. گروه کالا صنعتی به کمک شرکت بزرگ دیزل ساز اقدام به فروش انواع دیزل ژنراتور کرده است که در بسیاری از کشورهای همسایه هم دارای طرفداران زیادی است. دیزل ژنراتورها از حدود 5 کیلووات شروع می‌شود و تا چند مگاوات هم می‌تواند برق تولید کند. بدیهی است که برای صنایع بزرگ‌تر از دیزل ژنراتورهای بزرگ استفاده می‌شود.

اجزای دیزل ژنراتور

هر دیزل ژنراتور از 4 عضو اصلی و مهم تشکیل‌ شده است که در ادامه به شرح این 4 بخش خواهیم پرداخت و مشخصات هر یک را توضیح خواهیم داد.

  1. موتور راه‌اندازی اصلی
  2. ژنراتور
  3. تابلو برق
  4. شاسی

موتور راه‌اندازی اصلی

موتورهای دیزل در صنعت با دورهای استاندارد که مرسوم هستند کار می‌کنند. این دورها عبارت‌اند از 1500 و 3000 دور در دقیقه که بسته به نوع ژنراتور دور آن نیز متفاوت خواهد بود. ژنراتور 1500 دور پرمصرف‌ ترین نوع دیزل ژنراتور به‌ حساب می‌آید و از یک سیلندر تا 16 سیلندر قابل تولید است که بسته به سایز ژنراتور متفاوت خواهد بود.

برای اینکه موتور مناسب برای ژنراتور را به دست آوریم از ضریب اطمینان استفاده می‌شود به‌عنوان‌ مثال اگر 50 کیلووات توان نیاز دارید، باید از یک موتور حدود 60 کیلووات استفاده نمایید تا به‌ صورت دائم 50 کیلووات را در خروجی داشته باشید.

ژنراتور

دومین بخش مهم در دیزل ژنراتورها، ژنراتور یا مبدل نیروی مکانیکی به الکتریکی است. به ژنراتور آلترناتور نیز گفته می‌شود و در ایران بیشتر با مفهوم ژنراتور مطرح می‌شود. ژنراتور ممکن است از زیر 5 کیلووات در سایزهای کوچک شروع و تا چند مگاوات تولید و عرضه شود.

نمونه اصلی ژنراتور

دو نمونه اصلی ژنراتور وجود دارد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد:

  1. ژنراتور دو سر بلبرینگ یا شفت دار
  2. ژنراتور هالوشفت
ژنراتور دو سر بلبرینگ یا شفت دار

این ژنراتور از طریق کوپلینگ با موتور دیزل کوپل می شود و در زیر یک نمونه از این ژنراتور نمایش داده‌شده است. بسته به نوع استفاده می توان از کوپلینگ، تسمه فولی یا هر تجهیز دیگری که برای انتقال قدرت استفاده می‌شود برای کوپل کردن ژنراتور به موتور استفاده کرد.

دیزل ژنراتور صنعتی

ژنراتور هالوشفت

این نوع ژنراتور به ژنراتور تک سر بلبرینگ نیز شهرت دارد. این ژنراتور یا به‌ صورت مستقیم و یا به‌ وسیله یک قطعه واسطه به موتور دیزلی یا در حقیقت به موتور چرخنده کوپل شده و تولید برق می‌ کنند. برای اینکه بدانیم چه موتوری را با چه ژنراتوری کوپل کنیم نیاز به محاسباتی است که در این مقاله به آن اشاره زیادی نخواهیم کرد. اگر محاسبات مربوط به انتخاب ژنراتور مناسب را به‌ درستی انجام ندهید، شاهد خواهید بود که مقدار توان خروجی کمتر از مقدار مورد انتظار شماست. برای دریافت مشاوره برای خرید دیزل ژنراتور با کارشناسان فروش کالا صنعتی در تماس باشید.

تابلو برق

علاوه بر انتخاب دیزل ژنراتور مناسب، نیاز است که برای انتقال برق از یک تابلو برق مناسب نیز استفاده شود. تابلو برق در حقیقت رابط اصلی بین دیزل ژنراتور و تجهیز مصرف‌ کننده برق خواهد بود. تابلو برق میتواند Manual یا اضطراری باشد. تابلوی Manual در حقیقت بدین معنی است که اگر برق قطع شود، کاربر نیاز است که به‌صورت حضوری به دیزل ژنراتور دستور استارت دهد. به عبارتی فرمان اضافه شدن دیزل ژنراتور برای استفاده در مدار را به‌ صورت دستی وارد می کنند؛ اما نمونه‌ های اتوماتیک این فرمان را به‌ صورت خودکار به سیستم خواهد داد و در نتیجه قطعی برق طولانی مشاهده نخواهد شد و در ظرف چند ثانیه برق به سیستم تزریق خواهد شد.

شاسی

تمام تجهیزاتی که در بالا به آن ها اشاره شد، بر روی یک شاسی اصلی قرار خواهد گرفت که عملاً استراکچر اصلی سیستم دیزل ژنراتور به‌ حساب آمده و یک پارامتر اساسی برای دوام بیشتر ژنراتور به شمار می‌رود. به عبارتی اگر اتصال بین موتور و ژنراتور به درستی و با دقت برقرار نشود، عمر دستگاه شدیداً کاهش‌ یافته و در بسیاری موارد راندمان نیز کاهش خواهد یافت. عموماً در ایران دیزل ژنراتورها تا 500 کیلووات بر روی شاسی‌ های استاندارد ساخته می‌شود و برای توان‌ های بالاتر به‌صورت شاسی کامل وارداتی همراه با موتور و دیزل ژنراتور و تابلو برق تحویل مشتری خواهد شد.

سخن پایانی

استفاده از دیزل ژنراتور با توجه به رشد روز افزون سیستم‌ های بزرگ صنعتی، کارخانجات و برج‌ های مسکونی روز به‌ روز در حال افزایش است. کالا صنعتی همواره سعی داشته است که با مشاوره دقیق و راهنمایی درست بهترین گزینه را به مشتریان پیشنهاد داده و در کمترین زمان ممکن مشاوره فنی و مالی را برای شما ارسال کند. پیشنهاد می‌ شود برای انتخاب یک دیزل ژنراتور مناسب از سایت کالا صنعتی بازدید کرده و از مشاوره رایگان همکاران ما در بخش فروش نهایت استفاده را داشته باشید. تنوع ژنراتورها بسیار بالاست و سعی بر این است که برندهای مختلف دیزل ژنراتور و اطلاعات مربوط به آن در سایت درج شود تا با صرف کمترین وقت بهترین گزینه را داشته باشید.

نظرات

قوانین ارسال نظر

  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
  • با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابه دارند، انتشار نمی‌یابند بنابراین توصيه مي‌شود از مثبت و منفی استفاده کنید.