پمپ های متراکم کننده هوا یا پمپ باد دستگاه های مکانیکی هستند که برای افزایش فشار هوا مورداستفاده قرار می گیرند. این پمپ ها با تبدیل هوا به حجم کمتر باعث می شوند که هوای فشرده ذخیره شده در زمان موردنیاز استفاده شود و به طورکلی به دودسته جابه جایی مثبت (رفت و برگشتی) و جابه جایی دینامیکی تقسیم می شوند. پمپ های متراکم کننده رفت و برگشتی از دسته پمپ های جابه جایی مثبت هستند و در حالت کلی با مکش هوا از طریق یک ورودی به داخل یک محفظه و فشردن آن عمل کمپرس کردن را انجام می دهند. از آن جا پمپ کمپرسور باد با رفت وبرگشت پیستون عمل مکش هوا و فشرده سازی آن را انجام می دهند، لذا غالباً به نام پمپ برگشت پذیر یا پمپ رفت و برگشتی نیز شناخته می شوند و جزو پرکاربردترین مدل های پمپ است.

قیمت کمپرسور باد یا پمپ باد
کمپرسور باد یا پمپ باد مانند سایر انواع پمپ در توان های مختلفی تولید می شوند. هر چقدر توان و قدرت آن بیشتر باشد، قیمت کمپرسور باد بیشتر می شود. عواملی دیگر که بر قیمت کمپرسور باد یا پمپ باد تأثیرگذار است می توان به موارد زیر اشاره داشت:
- گنجایش مخزن
- ظرفیت هوادهی
- کیفیت قطعات
- برندهای تولیدکننده
- نوع برق مصرفی
مانند خیلی از پمپ های صنعتی و نیمه صنعتی، کمپرسور باد باتوجه به توان و ظرفیت گنجایش هوادهی می تواند تک فاز یا سه فاز باشد. کمپرسور باد سه فاز برای کاربردهای بزرگ تر برای متراکم کردن حجم بیشتری از هوا استفاده می شود و بنابراین قیمت بالاتری دارد. برای دریافت قیمت کمپرسور باد با حجم های مختلف از برند محک می توانید با کارشناسان کالا صنعتی تماس بگیرید.
خرید اینترنتی کمپرسور باد
امروزه خرید اینترنتی محدود به هیچ کالایی نمی شود، کمپرسور باد یا پمپ باد نیز از این قاعده مستثنی نیست. خیلی از خریداران کمپرسور باد از نوع، مدل پمپ باد خود اطلاع دارند. مشتریانی هم که دقیقاً نمی دانند چه مدل کمپرسور بادی مناسب نیاز آنهاست باتوجه به دادن داده هایی مثل مقدار حجم هوایی که لازم است متراکم شود و توان آن می توانند خرید کمپرسور باد را انجام دهند. برای خرید کمپرسور باد به صورت اینترنتی می توانید به سایت کالا صنعتی مراجعه کرده یا با کارشناسان بخش پمپ ما تماس حاصل فرمایید.
نکات مهم هنگام خرید پمپ باد
در هنگام خرید کمپرسورهای باد باید به این نکته توجه شود که حجم هوای مورد نیاز دستگاه ها یا شرایط کاری ما به چه گونه است؟ در مواردی که فشار بالای 10 بار نیاز است و حجم هوای مورد نیاز کمتر از 1200 لیتر بر دقیقه است و نیازی به دائم روشن بودن پمپ نیست بهترین انتخاب پمپ باد پیستونی خواهد بود؛ اما اگر کار به گونه ای است که حجم هوای بیش از 1200 لیتر در دقیقه نیاز است و صدا و استهلاک کمتری مدنظر ماست باید از پمپ های اسکرو استفاده شود.
خرید کمپرسور باد به دلیل داشتن ظرفیت های گوناگون، مصرف سوخت کم، داشتن طول عمر بالا، امکان کار در فشارهای بالا، هزینه تعمیر و نگهداری پایین و مقرون به صرفه بودن وکاربرد های متعدد بسیار بر طرفدار است و از طرفی ایجاد صدای زیاد، کارایی و راندمان پایین، اشغال فضای زیاد، حمل و نقل دشوار بخاطر وزن زیاد، حساس بودن نسبت به ورود مایعات، لرزش زیاد در حین کار و روغن ریزی و روغن پاشی از معایبی است که موقع خرید باید مد نظر داشته باشید. به طورکلی نکاتی که باید هنگام خرید کمپرسور باد به آن توجه نمود شامل موارد زیر است:
- حجم هوای موردنیاز و ظرفیت پمپ که بهتر است ظرفیت از حجم هوا بیشتر باشد.
- شرایط محیطی و آب و هوایی و محل نصب پمپ باد.
- درنظرداشتن میزان زمان کار و استراحت پمپ باد.
- انتخاب درست دور الکتروموتور موردنیاز پمپ.
- درنظرداشتن میزان نشت در دستگاه های مصرفی و لوله کشی ها.
- تعیین مقدار فشار موردنیاز.
- درنظرداشتن مقدار صدا و لرزش دستگاه و تأثیر آن بر افراد.
- هزینه های نصب و راه اندازی و تمهیدات تعمیر و نگهداری پمپ.
مکانیزم عملکرد کمپرسور باد
یک پمپ متراکم کننده هوای رفت و برگشتی دارای محفظه ای به نام سیلندر است که در آن دریچه هایی جهت مکش و تخلیه هوای فشرده تعبیه شده و در داخل این سیلندر پیستونی توسط میل لنگ حرکت رفت و برگشتی را انجام می دهد و بدین طریق عمل متراکم سازی هوا انجام می شود. در این مکانیزم با روشن شدن موتور دریچه ورودی هوا باز شده و هم زمان پیستون توسط میل لنگی که دوران به وسیله موتور است شروع به حرکت کرده و حجم داخل سیلندر افزایش میابد و بدین طریق محفظه سیلندر از هوای ورودی پر می شود. با پرشدن محفظه سیلندر و درست در زمانی که پیستون به پایین ترین حد خود رسیده دریچه ورودی بسته شده و جهت حرکت پیستون به سمت بالا تغییر پیدا می کند تا در این هنگام هوای داخل محفظه توسط پیستون متراکم شود. در روی پیستون رینگ های تعبیه شده که با سطح داخل سیلندر بسیار منطبق هستند و بدین ترتیب از هدررفت هوای داخل سیلندر جلوگیری می کنند. زمانی که هوای داخل سیلندر به اندازه کافی متراکم شود شیر تخلیه به صورت اتوماتیک باز شده و این حجم از هوای فشرده شده با فشار بالا از سیلندر به داخل مخزن ذخیره سازی هدایت می شود. ازآنجایی که در این پمپ ها جریان هوا به طور مداوم تحت کنترل است پس می توان گفت که با روش های دیگر متراکم سازی متفاوت هستند به نوعی که قدرت کاری یک پمپ باد به حجم محفظه سیلندر و کارایی پیستون وشاتون و میل لنگ بستگی دارد.
باتوجه به نوع کار و موارد استفاده پمپ های باد، فشار تولیدی در این دستگاه ها بین 8 تا 10 بار است که البته در موارد خاص این فشار می تواند تا 12 بار افزایش یابد.
پمپ های باد پیستونی در فشارهای کم تا متوسط تک مرحله یا تک استیج هستند و در فشارهای بالا به صورت دو استیج یا مولتی استیج تولید می شوند.
پمپ باد پیستونی تک مرحله ای به عنوان متداول ترین پمپ باد پیستونی و ساده ترین فشرده ساز عمل متراکم کردن هوا را انجام می دهد. پمپ های باد تک مرحله ای قادر به تولید فشار تا 8 بار و دبی حداکثر تا 750 لیتر بر دقیقه هستند.
پمپ های باد دومرحله ای توانایی ایجاد فشار بالاتری را دارند و دارای دو مرحله کاری هستند، به این صورت که ابتدا هوا به سیلندر بزرگ تر وارد شده و مقداری فشرده می شود و سپس از طریق لوله ای به سیلندر دوم که کوچک تر است وارد شده و در آنجا فشرده سازی نهایی صورت می گیرد و در نهایت هوای فشرده شده به مخزن ذخیره سازی هدایت می شود.
اجزای تشکیل دهنده کمپرسور باد

اجزای تشکیل دهنده کمپرسور باد می تواند در هرمدل و برند متفاوت باشد، اما قطعات به کار رفته در ساخت همه آنها یکسان است. راندمان کمپرسورباد به کارایی و عملکرد این اجزا بستگی دارد. از جمله مهمترین اجزای تشکیل دهنده آن میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
الکتروموتور کمپرسور باد

بدون شک مهم ترین قطعه در یک کمپرسور باد است و توان موردنیاز برای انجام کار توسط آن تأمین می شود. در فرایند ساختن پمپ هی باد موتورها به 4 دسته تقسیم می شوند:
- موتورهای تسمه ای مانند دینام و هواساز
- موتورهای کوبل یا پیستونی
- موتورهای بدون روغن یا اویل فری
- موتورهای هرمتیک یا یخچالی
از آنجا که موتورهای هرمتیک و بدون روغن بدون صدا هستند از آنها برای ساخت پمپ های هوا بدون صدا و سایلنت استفاده می شود این در حالی است که پمپ های تولید شده با موتورهای تسمه ای و پیستونی دارای صدای خیلی بیشتری نسبت به دو مدل دیگر هستند.
معمولاً در کارگاه های صنعتی و کارخانه ها که صدای زیاد و بخار روغن در محیط مشکلی ایجاد نمی کند و مهم تلقی نمی شود از پمپ های پیستونی و تسمه ای استفاده می شود. لازم به ذکر است که برای مصارف بهداشتی و در مکان هایی که نیاز است تا هوای پاک و تمیز و فشرده ای داشته باشیم لازم است تا از موتورهای بدون روغن استفاده کنیم که هم بدون صدا هستند و هم آلودگی از بابت بخار روغن در هوا ندارند.
در نهایت اگر به پمپی نیاز دارید که قیمت پایینی داشته باشد و صدای بسیار کمی تولید کند می توانید از موتورهای یخچالی که بهترین گزینه هستند استفاده کنید. موتورهای هرمتیک یا یخچالی نسبت به نمونه های قبل قیمت کمتری داشته و صدای خیلی کمتری دارند فقط در هنگام استفاده از آنها باید به این موضوع توجه داشت که روغن آنها هر 6 ماه یکبار تعویض شود. برای اطلاع از قیمت و خرید الکتروموتور با ما در تماس باشید.
مخزن ذخیره سازی

یکی از مهم ترین قطعات هر کمپرسور باد، مخزن آن است که باید در انتخاب آن دقت کرد. در هنگام انتخاب نوع مخزن باید حتماً به ضخامت ورق آن توجه داشت؛ چون ورقی با ضخامت مناسب می تواند عمر مخزن شمارا افزایش دهد. هرچه ضخامت ورق بیشتر باشد مقاومت آن هم بیشتر است و به همین نسبت وزن آن نیز افزایش پیدا می کند؛ ازاین رو به طور کل توصیه می شود برای مخزن از ورقی به ضخامت 1.5 تا 3 میلی متر استفاده شود. مورد دیگری که در مخزن باید توجه داشت این است که مخزن دارای رنگ کوره ای و جوش زیر پودری باشد چرا که در غیر این صورت رنگ آن خشک شده و پوسته پوسته می شود. در کاربردهای پزشکی و آزمایشگاهی که شرایط حساس تری را دارند داخل مخزن را اپوکسی می زنند تا هم از پوسیدگی جلوگیری شود و هم هوای تمیزتری در اختیار باشد؛ بنابراین در انتخاب مخزن توجه لازم داشته باشید.
قطع و وصل کن یا پرشر سوئیچ

از دیگر قطعات مهم در پمپ های باد کلید قطع و وصل یا کلید فشار است که کار آن تنظیم فشار باد داخل مخزن است. به عنوان مثال اگر ما این کلید را روی بازه 5 تا 8 بار تنظیم کنیم هنگامی که فشار داخل مخزن به 8 بار برسد پرشر سوئیچ برق موتور را قطع کرده و آن را خاموش می کند و هنگامی هم که فشار داخل مخزن به 5 بار برسد مجدداً برق موتور را وصل و موتور را روشن می کند. پس می توان گفت این کلید یک قطعه ایمنی است تا از اتلاف انرژی جلوگیری کند.
سوپاپ اطمینان

از دیگر قطعات مهم در پمپ باد سوپاپ اطمینان است که قطعه ای ایمنی است و بروی مخزن نصب می شود تا از افزایش بیش از حد فشار داخل مخزن جلوگیری کند. زمانیکه کلید قطع کن به هر دلیلی نتواند موتور را خاموش کند با جمع شدن فنر و باز شدن سوپاپ اطمینان فشار اضافی داخل مخزن خالی شده و به این ترتیب از خطرات احتمالی و انفجار مخزن جلوگیری می شود. پس باید به این نکته توجه شود که تحت هر شرایطی پمپ های باد دارای سوپاپ اطمینان باشند.
شیر یک طرفه

یک قطعه برنجی است که بین موتور و مخزن نصب می شود و تنها اجازه عبور هوا از سمت موتور به مخزن را به صورت یک طرفه می دهد پس امکان برگشت هوا از سمت مخزن به موتور وجود ندارد. اگر به هر دلیلی شیر یک طرفه خراب شود یا کیفیت بدی داشته باشد احتمال برگشت هوا از مخزن به سمت موتور و درنتیجه صدمه دیدن موتور وجود دارد و از طرفی دیگر هوای فشرده ای داخل مخزن ذخیره نمی شود؛ بنابراین هنگام خرید شیر یک طرفه توجه لازم را داشته باشید.
مانومتر یا گیج فشار

از دیگر وسایلی است که برروی مخزن نصب می شود تا میزان فشار هوای داخل مخزن را نمایش دهد. اگر این وسیله از کیفیت خوبی برخوردار نباشد شما قادر به تشخیص میزان فشار موجود و استفاده مناسب از هوای فشرده برای کارهای مختلف نخواهید بود. انتخاب نوع گیج فشار با مشورت کارشناس قطعاً انتخاب را برای شما راحت تر می کند.
شیر ورودی و خروجی باد

رگولاتور

این قطعه تنظیم کننده فشار باد خروجی است و زمانی بکار می رود که بخواهیم فشار باد خروجی بدون نوسان و تنظیم شده داشته باشیم.
فیلترها و میکروفیلتر ها


ذرات معلق در هوا می توانند به سیستم کمپرسور باد آسیب بزنند پس هوای ورودی به پمپ باید عاری از ذرات معلق مزاحم باشد. ازاین رو در مسیر ورودی هوای پمپ، فیلتر هوا نصب می شود تا از ورود این ناخالصی ها جلوگیری کند. دیگر فیلتر مورداستفاده فیلتر روغن است تا کیفیت روغن روانکاری قطعات متحرک کمپرسور حفظ شود. میکروفیلتر ها نیز از دیگر قطعات جانبی هستند که رطوبت باد خروجی را جذب کرده و هوای فشرده را خشک می کنند. از میکروفیلتر ها در کمپرسورهای باد صنایع غذایی و بهداشتی که رطوبت باعث خرابی محصول می شود استفاده می کنند.
شیر تخلیه خودکار

در زیر کمپرسور شیرخودکار نصب می شود تا در زمان های مقرر شده به طور اتوماتیک باز شود و مایعات جمع شده در پمپ را تخلیه کند. این شیر معمولاً برای پمپ هایی مناسب است که دسترسی به قسمت پایین آنها دشوار است.