در این مقاله موارد زیر مورد بررسی قرار می گیرد :
- پمپ کارواش یا پیستونی چگونه کار می کند؟
- کاربرد پمپ کارواش
- اجزای الکتروپمپ کارواشی
- علت کم فشاری در پمپ کارواش
یکی از پمپهای پرمصرف صنعتی پمپ کارواش است که زیر مجموعه پمپ های پیستونی قرار میگیرد. مکانیزیم عملکرد پمپهای پیستونی یا کارواشی تولید فشار زیاد و همزمان دبی کم است.
به عنوان مثال فشار پمپهای کارواشی که برای شست و شوی خودروها استفاده میشود میتواند در بازه 100 تا 250 بار و دبی آنها در بازه 8 لیتر تا 25 لیتر قرار بگیرد.
افزایش فشار از مقدار بیان شده میتواند در حین شست و شو به رنگ خودرو آسیب بزند. البته نوعی از پمپهای پیستونی نیز وجود دارد که برای سمپاشی استفاده میشود.
این نوع پمپها دارای دبی بیشتر و فشار کمتر است. فشار بین 40 تا 100 بار در عین حال دبی 25 تا 60 لیتر بر دقیقه در محدوده کاری پمپهای سمپاش قرار میگیرد.
پمپهای پیستونی میتوانند به صورت کوپل مستقیم یا با تسمه پولی به الکتروموتور وصل بشوند. برای خرید پمپ پیستونی اینتر پمپ ایتالیا، برتولینی ایتالیا و ...، همچنین قطعات یدکی آنها میتوانید با کارشناسان کالا صنعتی در ارتباط باشید.

کاربرد پمپ کارواش
با توجه به گسترش استفاده از پمپهای کارواشی در شستشوی انواع ماشین های سبک و سنگین، شستشوی پارکینگ و راه پله، کارگاه ها و سالنهای مرغداری، شستشوی دستگاههای صنعتی و شستشوی تمامی تاسیسات شهری نیاز به بررسی دقیق و مسائل مربوط به تعمیر و نگه داری آنها نیز مورد توجه قرار گرفته است.
از این رو در این مقاله از کالا صنعتی علت کاهش فشار یا دبی در پمپهای کارواشی و روشهای مقابله با این مشکل بیان میشود.

اجزای مختلف یک الکتروپمپ کارواش
با توجه به اینکه اصولا ایرادات یک وسیله از اجزای آن نشات میگیرد، قبل از بررسی علل کم شدن فشار پمپ کارواش، قسمتهای مختلف یک الکتروپمپ کاوراش بررسی میشود.
الکتروموتور
اصلی ترین جزء یک پمپ کارواش الکتروموتور آن محسوب میگردد. بدون الکتروموتور، پمپ تک کارواش هیچگونه توانایی جهت تامین فشار و آبدهی ندارد زیرا که الکتروموتور نقش محرک را ایفا میکند.
لازم به توضیح است هر پمپ کارواش نیازمند یک الکتروموتور خاص از دیدگاه توان، دور و نوع اتصال است و این موارد را میتوان در کاتالوگ پمپ یافت. اتصال پمپ و الکتروموتور یا به صورت فلنجی است یا کوپلینگ.
برای کار در حداکثر بازده و رسیدن به نقطه کاری مطلوب، معمولا اکثر پمپهای کارواش نیاز به الکتروموتور 1500 دور بر دقیقه دارند در حالیکه توان متغیر است.
به عنوان مثال پمپ C40 برتولینی که معمولا برای سمپاشی و شست و شو با فشار کم استفاده میشود (50 بار 40 لیتری) نیاز به موتور 5.5 اسب دارد. یا پمپ 110 بار 11 لیتری برتولیتی (WBL1111) به موتور 3 اسب نیاز دارد.
پمپ 200 بار اینتر پمپ ایتالیا نیز که به وفور در کارواشها استفاده میشود به موتور 7.5 اسب نیاز دارند. اگر الکترموتور براساس استاندارد کاتالوگ انتخاب نشود و توان کمتری از آنچه در کاتالوگ ذکر شده باشد استفاده شود فشار و دبی کاری پمپ افت میکند.
در طرف مقابل اگر توان و دور موتور بیشتر از حالت استاندارد باشد الکترموتور به مرور آسیب میبیند.

پمپ کارواش
در انتخاب پمپ پیستونی یا کارواش باید دقت لازم را به خرج داد. همانطور که قبلا بیان شد ابتدا باید هدف استفاده از پمپ مشخص شود.
شست و شوی خودرو، شست و شوی کف کارگاهها، سمپاشی و ... . بنابراین نمیتوان انتظار داشت با پمپ 50 تا 100 بار شست و شوی خودرو به صورت مطلوب انجام شود.
یکی از علل کاهش فشار و دبی در پمپهای کارواشی خراب شدن اجزای داخلی پمپ است. با توجه به اینکه فشار در پمپهای کارواش زیاد است، به طبع استهلاک نیز زیاد میشود، بنابراین سرسیلندر، پکینگ و برنجی پمپهای کارواش باید با دقت و به طور مداوم مورد بررسی قرار بگیرد.
شیلنگ کارواش
یکی از اجزای مهم شیلنگ کارواش است. به طور معمول شیلنگهای مورد استفاده در کارواش با قطر ۱.۴ اینچ و به صورت دو لایه است و با نام دو لاسیم در بازار به فروش میرسند.
یکی از علل کاهش فشار یا دبی انتخاب اشتباه شیلنگ از دیدگاه سایز براساس دبی و فشار الکتروپمپ است. گیرکردن اجسام یا رسوب گرفتن شلنگ نیز ممکن است باعث کاهش فشار و دبی شود.

لنس، دسته لنس و نازل
لنس پمپ کارواش، دسته لنس و نازل اجزای مهم دیگری هستند که عملا بدون آن ها نمیتوان به هدف رسید. نازل نوع پاشش آب را مشخص میکند و لازم به ذکر است بنا به نیاز در بازار ۷ نوع نازل وجود دارد.
نازل توربوی روتاری رایج ترین و پرمصرف ترین نوع نازل است که در بازار به فروش رسیده و استفاده میشود. لنس یا لانس نیز میتواند با و بدون قطع کن باشد. برای خرید لانس و نازل مناسب برای پمپ کارواش میتوانید با کارشناسان کالا صنعتی در ارتباط باشید.

علتهای کم فشار شدن پمپ کارواش
1- آسیب رسیدن به پمپ کارواش در اثر خشک کار کردن
در شرایطی که آب کافی از منبع به پمپ کارواش نرسد، در مدت کوتاهی پمپ در اثر خشک کارکردن، افزایش اصطکاک و افزایش دما آسیب میبیند و به مرور زمان افت دبی و فشار ایجاد میشود. اصولا با توجه به فشار زیاد در پمپهای پیستونی و کارواشی، خشک کار کردن تاثیر مخرب بیشتری بر پمپ نسبت به پمپهای خانگی دارد.
2- استفاده طولانی از حالت بای پس
در وضعیت استفاده از حالت بای پس، الکتروموتور پمپ کارواش روشن است اما چون تفنگی در حالت قطع قرار میگیرد به مرور زمان فشار در پمپ افزایش مییابد و بدین ترتیب میتواند به آسیب دیدگی بخشهای مختلف پمپ منجر گردد. برای کاهش اثرات مخرب این مشکل باید از شیر فشار شکن مناسب استفاده کرد. پس یکی از علل مهم کم فشار شدن پمپ کارواش تخریب قطعات داخلی در اثر افزایش فشار درون پمپ است.
3- ورود هوا به داخل پمپ
ورود هوا به داخل پمپ یا به طور کلی ورود هوا به داخل سیال موجب افت فشار و دبی در پمپ کارواش میشود. برای رفع این مشکل باید کلیه قسمت هایی که مکش دارد مانند ورودی پمپ، اتصالات، لنس و .... مورد بررسی قرار بگیرید. ورود یا ایجاد حباب هوا در پمپ که به آن کاویتاسیون گفته میشود علاوه بر کاهش فشار در پمپ پیستونی موجب آسیب به قطعات داخلی پمپ میشود.
4- عدم روغن کاری مناسب
پمپهای فشار قوی (پیستونی، کارواشی، پلانجری و ...) به منظور لغزش مناسب قطعات داخلی روی هم نیاز به روغن کاری مناسب و به موقع دارند. این روغن کاری به منظور کاهش اثرات مخرب اصطکاک و گرما انجام میشود. عدم روغن کاری مناسب باعث میشود قطعات آسیب ببیند و حتی به مخلوط شدن آب و روغن شود.
5- یخ زدگی
یکی از علل کاهش فشار در پمپ های کارواش یخ زدگی آب درون منبع یا درون پمپ است. استفاده از هیتر درون منبع یا ضد یخ داخل پمپ و همچنین خالی کردن پمپ از سیال پس از هر بار مصرف میتواند تاثیر منفی این علت را کاهش دهد.
از عوامل دیگر میتوان به فرسودگی نازل، نشتی در شیلنگ خروجی، فرسودگی واشرها، گرفتگی در صافی ورودی پمپ و .... اشاره کرد.
