پمپ پیستونی یا به اصطلاح پمپ کارواش صنعتی چیست؟
پمپ پیستونی یکی از انواع پمپ است که با دبی کم فشار بسیار بالایی تولید میکند. دبی در حقیقت مقدار آبدهی پمپ است و فشار نیز که در اصطلاح مهندس هد نام دارد، مقدار ارتفاع پرتاب آب در شرایط خلاء می باشد. ساختار پمپ پیستونی بسیار مشابه با سیلندر خودرو است و با رفت و برگشت باعث تولید فشار در خروجی می شود. پمپ پیستونی جزو پمپ های جابجایی مثبت به شمار رفته و دارای مصرف بسیار زیاد در جاهایی است که فشار بالا در مقابل آبدهی کم نیاز است. پمپ کارواش صنعتی دارای پیستون های سرامیکی است که باید برای استفاده از سیالات با دمای بالا حتماً بررسی و انتخاب شود. این پمپ برای هر دمایی مناسب نیست. هر وسیله ای که بتواند شفت پمپ را به حرکت در آورد، میتواند عمل پمپاژ را انجام دهد. اما باید توجه داشت که عموماً این پمپ به وسیله الکتروموتور 1400 دور راه اندازی می شود.
پمپ کارواش سه فاز صنعتی
بیشترین مصرف پمپ پیستونی در کارواش صنعتی و خانگی است که به طور معمول از پمپ 100 بار ، پمپ 150 بار و پمپ کارواش صنعتی 200 بار استفاده می شود. پمپ 100 بار را میتوان با برق تک فاز یا سه فاز و الکتروموتور 3 اسب (2/2 کیلووات) راه اندازی نموده و استفاده کرد. برای استفاده از پمپ 150 و 200 بار نیاز هست که از کارواش سه فاز استفاده نمایید. عموماً پمپ کارواش صنعتی 200 بار را با الکتروموتور سه فاز 7.5 اسب راه اندازی میکنند و به کارواش صنعتی سه فاز معروف هستند و به وسیله شاسی و کوپلینگ این دو را به هم متصل می نمایند. طبیعی است که اگر هم محوری در پمپ، موتور و شاسی رعایت نشود، پمپ راندمان مناسبی نخواهد داشت.

بهترین برند های پمپ پیستونی تک فاز و سه فاز در ایران
پمپ کارواش سه فاز صنعتی 200 بار ایتالیا به همراه پمپ 200 بار ایتالیا جزو معروفترین انواع پمپ پیستونی در ایران است که دارای کیفیت مناسب بوده و طرفداران زیادی دارد. استفاده از پمپ برتولینی میتواند خاطر شما را برای سال ها استفاده از پمپ راحت کند. علاوه بر این قطعات و لوازم یدکی پمپ سه فاز برتولینی در بازار به راحتی پیدا می شود.
خدمات کالاصنعتی در زمینه پمپ پیستونی
پمپ کارواش صنعتی به دلیل اینکه بسیار استفاده می شود، دارای نمونه های تقلبی زیادی است و حتی گاهی برخی سودجویان با تعویض قطعات داخلی پمپ اصلی سعی در فروش پمپ کارواش با قیمت کمتر میکنند اما با خرید از کالا صنعتی نسبت به اصالت پمپ پیستونی خود اطمینان خاطر خواهید داشت. گروه کالاصنعتی مجموعه پمپ کارواش سه فاز و پمپ کارواش تک فاز ، لانس و نازل، گیج فشار سنج ، الکتروموتور و شاسی را در قالب یک پکیج کامل میتواند ارائه داده و خدمات پس از فروش لازم را گارانتی مینماید. قیمت پمپ کارواش صنعتی (پیستونی) و خرید پمپ کارواش در مدل های (100بار، 200بار، 250بار، 400بار، 500 بار و ...) در سایت کالاصنعتی.
نیروی محرکه در پمپ پیستونی
پمپ پیستونی، پمپ های رفت و برگشتی هستند که از یک بخش مایع تشکیل شده اند. شافت پمپ، نیروی محرکه را گرفته و حرکت دورانی را به حرکت رفت و برگشتی تبدیل می کند.
محرک یک کارواش سه فاز میتواند یک الکتروموتور سه فاز و یا یک توربین باشد که خروجی آن باید توسط میل لنگ، دسته پیستون و مراس و هد به حرکت رفت و برگشتی تبدیل شود در طرح قدیمی دیگری که به آن Direct Acting گفته می شود، سیلندر بخاری همراه با شیر های ورودی و خروجی در پایانه ی قدرت وجود دارد که به بخار امکان می دهد پیستون سمت مایع را به حرکت درآورد.
بخش مایع مربوط به یک پمپ پیستونی رفت و برگشتی متشکل از محفظه ای با مجاری ورودی و خروجی مایع بوده و در اغلب طراحی ها از شیر های یک طرفه در آن ها استفاده می شود هنگامی که ستون رفت و برگشتی در یک جهت حرکت میکند، شیر یک طرفه ورودی باز شده (در حالی که شیر یک طرفه ی خروجی بسته باقی می ماند) و مایع را به پایانه مایع پمپ هدایت می کند. هنگامی که پیستون در جهت مخالف حرکت می کند، شیر یک طرفه ورودی بسته شده و شیر یک طرفه ی خروجی باز می شودکه باعث حرکت مایع به سمت بخش تخلیه (دهش) و خروج آن به سیستم می شود.
آب بندی در پمپ پیستونی
پمپ های پیستونی، دارای پیستون هایی هستند که درون سیلندر ها حرکت می کنند و آب بندی نیز در آن ها با استفاده از پکینگ های الاستومری یا اورینگ های واقع در قسمت بیرونی پیستون صورت می گیرد در روشی دیگر، پیستون به خودی خود ممکن است از یک الاستومر با انطباق تداخلی ساخته شده باشد. پمپ پیستونی می توانند یک طرفه یا دو طرفه باشند، اما اغلب به صورت دو طرفه هستند.
4 مورد از تفاوت پمپ پیستونی دو طرفه و یکطرفه
- در یک پمپ پیستونی دو طرفه، مایع در هر دو حرکت رو به جلو و رو به عقب پیستون تخلیه می شود (برای هر پیستون به چهار شیر یک طرفه نیاز است). در یک پمپ پیستونی یک طرفه، مایع تنها در طی حرکت رو به جلوی پیستون خارج می شود.
- به طور کلی، طراحی های دو طرفه با سرعت های آهسته تر و فشارهای متوسط همراه هستند، در حالی که طراحی های یک طرفه عموما توام با سرعت ها و فشار های بالاتر است.
- در انتخاب یک پمپ پیستونی فشار های بالای ورودی، باید به عنوان پارامتری بسیار مهم حتما مورد ملاحظه قرار گیرند. در زمانی که فشار های ورودی بسیار بالاست، پمپ پیستونی دو طرفه نسبت به انواع یک طرفه کارآمدتر بوده و مستقیما از فشار ورودی برای کاهش بار پایانه ی قدرت استفاده می کنند.
- فشار های ورودی بالا در کارواش صنعتی نیز می توانند در انتخاب یک محرک تاثیرگذار باشند. پمپ ها پیستونی دو طرفه می توانند از اختلاف فشار در محاسبه ی توان اسب بخار مورد نیاز استفاده کنند، در حالی که پمپ های یک طرفه فقط از کسری از فشار ورودی برای جبران فشار خروجی استفاده می کنند.
ابعاد پمپ پیستونی
این نوع پمپ ها در ابعاد کوچک، معمولا به صورت یک پیکر بندی افقی و برای ابعاد بزرگتر، به صورت یک پیکربندی عمودی ساخته می شوند تا بار کمتری بر روی یاتاقان ها، پکینگ و کراس هد وارد شود. با وجود اینکه طراحی عمودی پمپ باعث صرفه جویی در فضا می شود، اما نسبتا گران تر بوده و نگهداری آن نیز نسبت به طراحی افقی دشوارتر می باشد.

نحوه کار پمپ کارواش سه فاز (پمپ آب پیستونی سه فاز) چگونه است؟
در پمپ های آپ پیستونی موتورهای الکتریکی وظیفه تامین نیروی محرکه لازم را بر عهده دارند .در پمپ پیستونی میل لنگ حرکت چرخشی دارد که این حرکت در سیلندر به حرکت رفت و برگشت پیستون مبدل خواهد شد. در مرحله بعدی عقب رفتن پیستون موجود در سیلندر در برنامه کاری پمپ پیستونی قرار می گیرد که با این عمل در پیستون مکش ایجاد می شود و به وسیله شیر ورودی مایع به دورن سیلندر هدایت می گردد. پیستون حرکت پیشتازانه و رو به جلو نیز خواهد داشت که این حرکت سبب می شود راه دریچه ورودی بسته شده و مایع به وسیله شیر خروجی پیستون مسیر خروج از پیستون را در پیش گیرد.
انواع پمپ های آب پیستونی چیست؟
پاسخ: پمپ های آب پیستونی عموماً به چهار دسته تقسیم می شوند ؛ این چهار دسته عبارتند از: پمپ مستقیم یا غیر مستقیم ، پمپ ساده یا دوبلکس ، پمپ یک کاره یا دوکاره، و پمپ های قدرتی.
پمپ آب پیستونی مستقیم چگونه کار می کند؟
محل استقرار پمپ آب پیستونی در قسمت انتهایی پمپ مایع پیستونی یا همان پمپ پلانجری است، حرکت این پمپ به صورت مستقیم و به همراه میله پمپ بوده که از این طریق حمل پیستون را انجام می دهد.
پمپ پیستونی تک مکشه چیست؟
در پمپ های آب پبستونی تکی عمل ساکشن یا مکش صورت می گیرد. عمل مکش یعنی پر کردن سیلندر آب تا بیشترین مقدار خود در یک طرف آن انجام شود. بعد از مکش مایع به وسیله پلانجر موجود در پمپ با یک ضربه برگشتی به سمت بیرون هدایت می شود؛ در نتیجه سیلندر نیز از همان جهت شروع به تخلیه شدن می کند. حال در مکش برگشتی جهتی از سیلندر که در مکش قبلی تخلیه شده پر و جهت مخالف آن تخلیه می شود.
پمپ پیستونی دوبلکس چیست و چگونه کار می کند؟
در تعریف پمپ آب دوبلکس میتوان گفت که وقتی دو پمپ ساده روی یک پایه و در مجاورت یکدیگر قرار بگیرند تشکیل پمپ آب پیستونی دوبلکس را می دهد. طراحی کارکرد و تنظیم پیستون ها یا پلانجر هایی که در پمپ دوبلکس وجود دارند به صورتی است که اگر یک پیستون منبسط شود و بالا بیاید، پیستون دیگر در پایین ترین یا مینیمم ترین نقطه ممکن در پمپ قرار می گیرد . این عمل در پمپ دوبلکس باعث می شود ظرفیت آب در این پمپ ها دو برابر بیشتر از پمپ ساده باشد.
اساس کار پمپ آب پیستونی چگونه است؟
در پمپ سانتریفیوژ یا گریز از مرکز حرکت به صورت چرخشی صورت می گیرد اما پمپ پیستونی از طریق کاهش دنده ها، میل لنگ و سری این حرکت را به حرکت رفت و برگشتی با سرعت بالایی تبدیل می کند. حرکت پیستون های موجود در سیلندر پمپ پیستونی (پمپ کارواش صنعتی) از طریق حرکت سریع است.
مزایای پمپ پیستونی چیست؟
از پمپ پیستونی (پمپ کارواش صنعتی) استفاده های بسیاری می شود که در این راستا این پمپ ها دارای قابلیت ارتقا به پمپ های فشارقوی بسیار بالا شده اند. این پمپ ها دو منظوره نیز هستند یعنی می توانند هم با توربین و هم با موتور الکتریکی کار کنند. این پمپ ها در مقایسه با پمپ های پلانجری بهتر و پرکاربرد تر هستند چرا که پمپ های پلانجری به دلیل نیاز به وجود بخار برای کار به طور دائم نیاز به بررسی و تعمیر دارند.
تفاوت پمپ پیستونی با پمپ سانتریفیوژ
در مقایسه پمپ پیستونی با پمپ سانتریفیوژ می توان گفت: پمپ پیستونی توانایی تولید فشار بالا در دبی کم را دارد و برای همین دلیل در شستشوی وسایل نقلیه و دستگاه های صنعتی بعنوان کارواش های صنعتی و خانگی مورد استفاده قرار می گیرند. اما پمپ پیستونی به دلیل پر هزینه بودن نسبت به پمپ های سانتریفیوژی کم مصرف تر بوده و دبی کمتری را جابجا می کنند.
چند نوع پمپ پیستونی وجود دارد؟
پمپ های پیستونی به طور عموم در بازار چندین مصرف دارند که دیر زیر به برخی از آن ها اشاره شده است:
- پمپ کارواش صنعتی (فشار کاری 200 الی 500 بار)
- پمپ کارواش خانگی (فشار کاری 70 الی 150 بار)
- پمپ پیستونی بنزینی ( پمپ کارواش صنعتی بنزین )
- پمپ پیستونی گازوئیلی
- پمپ سم پاش: برای کشاورزان عموماً پمپ پیستونی از نوع 80 bar استفاده می شود و به طور معمول از پمپ پیستونی 40 bar استفاده می شود.
- پمپ مه پاش
- پمپ پیستونی استیل (برای پمپاژ آب شور به دلیل خورندگی)
- پمپ پیستونی هیدرولیک