پمپ تقسیم بندی های مختلفی دارند ، در تمام بحث های مربوط به پمپ هم انتخاب هم تعمیر پمپ صنعتی و هم نگهداری پمپ نیاز است که پمپ مناسب انتخاب کنیم .
درحقیقت تقسیم بندی پمپ ها براساس مکانیزم عملکرد در بازدهی آن تاثیر مستقیم خواهد داشت مهم ترین نوع دسته بندی پمپ براساس مکانیزم عملکرد پمپ است ، به طور کلی دو دسته بندی برای پمپ وجود دارد پمپ هایی با جابه جایی مثبت ( پمپ دنده ای) و پمپ هایی با جابه جایی نامثبت ( پمپ آب رسانی و تاسیساتی) .
به عنوان مثال بهره بردار اگر پمپ با جابه جایی مثبت را در خروجی ببندد باعث آسیب به پمپ و اتصالات قبل از آن خواهد شد در حالی که در پمپ ها با جابه جایی نامثبت نظیر پمپ سانتریفیوژ گاهی بستن خروجی پمپ باعث بهبود راندمان پمپ و کاهش انرژی مصرفی خواهد شد.
اساسا با پر فشار کردن سیال میتوان آن را پمپ کرد ، پر فشار کردن سیال در کمپرسورها با چهار مکانیزم انجام میشود و در پمپ های صنعتی و خانگی با دو مکانیزم که همان جابه جایی مثبت و جابه جایی نا مثبت هستند

پمپ سانتریفیوژ
پمپ سانتریفیوژ ساختار بسیار سادهای دارد و در اساس شامل یک محفظه پیچکی و یک پروانه است. این پروانه بر روی یک شفت سوار میشود.
این شفت بهوسیله یک یاتاقان حمایت و نگهداشته میشود و یاتاقان نیز به نوبه خود محفظه یاتاقان جا گرفته است. محرک اولیه این پمپها عموماً یک الکتروموتور، توربین بخار و یا یک موتور احتراقی درونسوز است که گشتاور را بهوسیله کوپلینگ به پمپ انتقال میدهد.
همینکه پروانه میچرخد سیال درون خود را شتاب میبخشد و جابجا میکند. درصورتیکه پمپ بهدرستی طراحی و راهاندازی شده باشد سیال بیشتری برای گرفتن جای سیال قبلی به درون پمپ کشیده میشود؛ بنابراین میتواند گفت که پروانه انرژی جنبشی را بهواسطه عمل مکانیکی به سیال انتقال میدهد.
مکانیزم جابه جایی مثبت در پمپ هایی مانند پمپ های دنده ای(پمپ دنده خارجی و پمپ دنده داخلی) ، پمپ دیافراگمی و پمپ پیستونی انجام میشود منتها در پمپ سانتریفیوژ مکانیزم بر اساس جابه جایی نا مثبت است، در پمپ با جابه جایی نامثبت انرژی جنبشی به انرژی پتانسیل تبدیل میشود و در نهایت باعث افزایش هد و دربی می شود.
به عبارتی تبدیل سرعت سیال به فشار ، به پمپ جابه جایی نامثبت پمپ دینامیکی هم گفته می شود ، پمپ بشقابی خانگی و پمپ خورشیدی نمونه هایی از پمپ های جابه جایی نامثبت یا دینامیکی هستند در گیرپمپ یا پمپ دنده ای سیال از قسمت کم فشار به وسیله نیروی الکتروموتور که با گیرپمپ یا پمپ دنده ای کوپل شده است به قسمت پر فشار انتقال می دهد 90 درصد از پمپ های صنعتی موجود در جهان پمپ های سانتریفیوژ هستند.
در پمپ سانتریفیوژ سیال کم فشار از چشم یا دهانه ورودی پمپ ، وارد پمپ می شوند، نیروی جانب مرکز یا همان گریز از مرکز که در این پلر یا پروانه پمپ سانتریفیوژ وجود دارد باعث میشود که آب ورودی از چشم پمپ به اطراف پمپ پرتاب شود به عبارتی به خاطر خاصیت اینرسی ذرات آب تمایل دارند که از مرکز پمپ به دیواره ها حرکت کنند.

پمپ گریز از مرکز
در پمپ های گریز از مرکز کافیست دوپره مجاور را مانند ظرفی فرض کنیم که سیال پمپ شونده به داخل آن می ریزد ظرفی که کف ندارد و در حقیقت فقط از دو دیواره تشکیل شده به علت نیروی گریز از مرکز سیال در طول پره ها حرکت کرده و به داخل پوسته تخیله می شود سیال از چشمه پمپ وارد پروانه می شود با چرخش پروانه سیال در فضای بین پره ها به چرخش در آمده و به بیرون از پروانه حرکت داده میشوند.
زمانی که سیال چشمه پروانه را ترک می کند در چشمه پمپ یک ناحیه کم فشار ایجاد می شود این ناحیه کم فشار باعث مکش سیال از دهانه ساکشن به چشمه پمپ می شود تیغه های پروانه منحنی شکل هستند پس سیال به علت نیروی گریز از مرکز به خارج از پروانه فرستاده می شود سیال پس از ترک پروانه به داخل پوسته تخیله می شود پوسته حلزونی شکل بوده و سطح مقطع آن از زبانه تا دهانه دیس شارژ در حال افزایش است سیال توسط پوسته جمع آوری شده و به دهانه دیس شارژ فرستاده می شود .
انواع پمپ گریز از مرکز
پمپ گریز از مرکز انواع مختلفی دارند که عبارتند از : پمپ دیفیوزری ، پمپ حلزونی ، پمپ توربینی ، پمپ جریان محوری ، پمپ جریان مخلوط ، پمپ تک مرحله ای و چند مرحله ای ، پمپ غوطه ور یک واحد کامل با موتور ، پمپ قوطی شکل و پمپ افقی.