دسته بندی گیربکس در بازار
به طور کلی گیربکس های موجود در بازار به دو دسته تقسیم می شوند :
- گیربکس های کاهنده
- گیربکس های افزاینده
گیربکس افزاینده
در این مدل از گیربکس ها مقدار سرعت دوران افزایش پیدا کرده و گشتاور کاهش پیدا می کند. سانتریفیوژها یکی از اصلی ترین کاربری های این مدل از گیربکس ها می باشند. این مدل از گیربکس ها می توانند سرعت بالاتری نسبت به حالت ورودی به مصرف کننده ارائه دهند.
گیربکس کاهنده
در این مدل از گیربکس ها مقدار گشتاور افزایش یافته و مقدار سرعت کاهش می یابد. با توجه به رابطه عکس سرعت دورانی و مقدار گشتاور، این مدل از گیربکس ها سرعت دورانی دریافتی از ورودی را تبدیل به گشتاور کرده و به مصرف کننده تحویل می دهند.
قسمت های اصلی گیربکس
گیربکس ها دارای مدل های مختلفی هستند که متناسب با نیروی ورودی و خروجی (محوری و شعاعی) به شکل های مختلفی طراحی و ساخته می شوند.
گیربکس ها معمولا از چند قسمت اصلی تشکیل شده اند که عبارتند از:
چرخ دنده ها
اصلی ترین و مهمترین قطعات موجود در گیربکس ها چرخ دنده ها هستند که به شکل های مختلفی نصب می شوند. چرخ دنده ها می توانند دارای دندانه های صاف یا مارپیچ باشند که به این ترتیب کاربری های مختلفی را خواهند داشت.
به عنوان مثال چرخ دنده های مارپیچ سطح تماس بیشتری را در هنگام چرخش ایجاد می کنند که می تواند باعث افزایش بازدهی و عملکرد نرم تر چرخ دنده نسبت به چرخ دنده های دندانه صاف شود.
پوسته گیربکس
پوسته گیربکس قسمت بیرونی این تجهیزات مکانیکی هستند که تمام قطعات را در درون خود جای داده اند. جنس پوسته گیربکس معمولا از چدن است.
بلبرینگ
بلبرینگ یا یاتاقان های موجود در دو سمت ورودی و خروجی گیربکس باعث انتقال هر چه بهتر نیروهای محوری و شعاعی می شوند.
شفت های ورودی و خروجی
میله های فلزی شکلی که در چرخش چرخ دنده ها نقش مهمی داشته و موجب انتقال نیرو می شود.
کاسه نمد
یکی دیگر از قطعاتی که دارای اهمیت بالایی در گیربکس ها می باشد، کاسه نمدها هستند که وظیفه حفاظت از قطعات در برابر عوامل محیطی مانند گرد و خاک را دارد.

گیربکس مارپیچ یا شفت مستقیم
این مدل از گیربکس ها دارای چندین چرخ دنده هستند که در راستای مختلف قرار گرفته اند. مهمترین مزیت این مدل از چرخ دنده ها امکان انتقال نیرو در راستاهای مختلف است.
چرخ دنده های موجود در گیربکس مارپیچ دارای دندانه های مارپیچ هستند که دارای مزیت های متعددی نسبت به چرخ دنده های سوزنی می باشد.
این مدل از چرخ دنده ها دارای سطح تماس گسترده تری نسبت به حالت دندانه صاف هستند به همین دلیل دارای بازدهی نسبتا بالاتری می باشند. همچنین چرخ دنده های مارپیج نویز کمتری را نسبت به سایر چرخ دنده ها تولید می کنند.
گیربکس حلزونی
یکی دیگر از گیربکس های پر استفاده در صنعت به خصوص در بالابرها و آسانسور ها، گیربکس حلزونی می باشند. گیربکس های حلزونی از یک ماردون فولادی و یک چرخ دنده حلزونی طراحی و ساخته می شوند.
این مدل از گیربکس ها قابلیت استفاده در چند مدل متنوع را دارد که متناسب با کاربرد آن در صنعت مدل مورد نظر انتخاب می شود.
گیربکس آویز
گیربکس های آویز قابلیت انتقال نیرو و توان را به چند شفت به طور همزمان دارند. این مدل از گیربکس ها دارای ضریب تبدیل بالایی هستند.
یعنی توانایی ارائه یک گشتاور بزرگ در خروجی دارند که این موضوع می تواند کمک زیادی در کاربری های مختلف از جمله جرثقیل های سقفی و میکسرها کند. همچنین این مدل از گیربکس ها امکان عملکرد به صورت پیوسته و طولانی مدت را دارند.

گیربکس خورشیدی
گیربکس خورشیدی با توجه به بازدهی بالا و ضریب تبدیل مناسب یکی از بهترین مدل از این تجهیزات در صنعت می باشند. از این مدل از گیربکس ها برای کاهش یا افزایش شدید سرعت دورانی استفاده می شود.
با توجه به ضریب تبدیل بالای این مدل از گیربکس امکان انجام آن در بازه زمانی کوتاهی امکان پذیر است.
با توجه به نوع کاربری، این مدل از گیربکس ها می تواند در یک یا چند طبقه مورد استفاده قرار بگیرند. دورهای ایده آل این مدل از گیربکس ها بین 5 تا 800 دور بر دقیقه متغیر بوده و بر حسب نیاز ضریب تبدیل هر طبقه گیربکس بین 3 تا 7 متغیر است.

گیربکس کرانویل
این مدل از گیربکس ها از چند چرخ دنده مارپیچ و ساده تشکیل شده است که با یکدیگر زاویه 90 درجه تشکیل می دهد. از جمله مزایای این مدل از گیربکس ها امکان انتقال نیرو در راستاهای مختلف و همچنین عملکرد نرم و با نویز پایین می باشد.
با توجه به پیچیدگی طراحی چرخ دنده های این مدل از گیربکس ها معمولا هزینه طراحی و ساخت این گیربکس ها بالا است.
گیربکس ترکیبی
گیربکس های ترکیبی یکی از انواع گیربکس ها است که می تواند متناسب با نیاز مشتری از چند مدل چرخ دنده برای انتقال نیرو و توان استفاده کند.
در هنگام انتخاب گیربکس علاوه بر نوع و مدل آن باید به پارامتر های توان ورودی، سرعت دورانی ورودی و خروجی، گشتاور ورودی و خروجی، ضریب تبدیل، دمای محیط، نوع دستگاه های ورودی و خروجی، شرایط محیطی، نوع بار (محوری، شعاعی)، نوع انتقال قدرت و مقدار نیروی بار یا پیشران نیز توجه کرد.
سوالات متداول در مورد گیربکس شاکرین
گیربکس شاکرین با چه سایز هایی تولید می شود؟
گیربکس حلزونی شاکرین در سایز های 49 ، 63 ، 86 ، 110 ، 130 ، 150 ، 185 ، 210 و 250 تولید می شود. برای آگاهی از نسبت های تبدیل گیربکس شاکرین در سایز های مختلف با کارشناسان فروش در تماس باشید.
گیربکس حلزونی شاکرین در صنایع مختلف کاربرد دارد و برای انتخاب بهترین گیربکس شاکرین با کارشناسان فروش در تماس باشید. گیربکس حلزونی شاکرین جزء انواع گیربکس صنعتی با کیفیت در ایران به شمار می رود.
مزیت گیربکس شاکرین نسبت به گیربکس چینی چیست؟
لوازم جانبی گیربکس در گیربکس شاکرین و به طور کلی گیربکس ایرانی به راحتی در دسترس بوده و به لحاظ خدمات پس از فروش بسیار قابل اعتماد تر هستند.
گیربکس چینی گارانتی ندارد و به طور کلی گیربکس ایرانی بیشتر پیشنهاد می شود. گیربکس شاکرین با پوسته ای بسیار شکیل و دقیقاً مشابه با نمونه های گیربکس چینی امروزه طرفداران زیادی پیدا کرده است به طوری که اکثر دستگاه سازهای ایرانی تمایل به جایگزینی گیربکس چینی با گیربکس شاکرین دارند.