مبدل | ایزولاتور
امروزه اکثر صنایع برای ادامه تولید به جریان برق نیاز دارند. یکی از قطعات مهمی که برای مدیریت جریان در صنایع استفاده میشود، مبدل ایزولاتور است.
این مبدل وظیفه قطع و وصل برق را برعهده دارد و نبودن آن میتواند مشکلات متعددی را در فرایند تولید ایجاد کند. در این مقاله قصد داریم نکات کاربردی در مورد نحوه کارکرد و موارد استفاده از این مبدل را با شما به اشتراک بگذاریم.
مبدل ایزولاتور چیست؟
در یک تعریف کلی میتوان گفت این مبدل قطعهای مکانیکی است که وظیفه قطع و وصل جریان را برعهده دارد. در این قطعه کنتاکهایی وجود دارند که با ایجاد فاصله بین آنها جریان عبوری قطع میشود.
وظیفه این مبدل قطع جریان در تأسیسات ولتاژ متوسط MV جهت تعمیر و نگهداری یک سیستم است.

مشخصات فنی مبدلهای ایزولاتور
هرکدام از قطعات الکترونیکی دارای مشخصات فنی مختص به خود هستند. مبدلهای ایزولاتور نیز از این قاعده مستثنا نیستند. برای بررسی مشخصات این قطعات باید ولتاژ نامی و جریان نامی آنها را بررسی کرد.
ولتاژ نامی متوسط این مبدلها بین 2 تا 36 کیلووات و ولتاژ نامی بالای آنها بین 5 تا 800 کیلووات است. جریان نامی متوسط این مبدلها بین 400 تا 1250 آمپر و جریان بالای آنها بین 2000 تا 5000 آمپر است.
موارد استفاده از مبدلهای ایزولاتور
از مبدل ایزولاتور در موارد متعددی میتوان استفاده کرد که در ادامه به برخی از پرکاربردترین آنها اشاره میکنیم. اولین مورد که میتوان به آن اشاره کرد، در نزدیکی دستگاههای تهویه، فنها، ماشینهای شستشو و غیره است.
دومین مورد مربوط به بخشهایی است که نفرات متعدد روی مدار یا تجهیزات مشغول فعالیت هستند.
مورد سوم در محلهایی است که شروع به کار ناگهانی ماشینآلات موجب ایجاد خطر و مشکلات جدی میشود و احتمال دارد هزینههای مالی و جانی جبرانناپذیری به یک مجموعه وارد کند.
آخرین موردی که در اینجا به آن اشاره میکنیم، قسمتهایی است که کاربر یا تعمیرکار امکان دیدن ورودی اصلی برق را ندارد.

نکات ایمنی کار با ایزولاتور
رعایت نکات ایمنی یکی از اصلیترین مواردی است که احتمال وقوع حوادث را تا حد زیادی کاهش میدهد و میتوان از ایجاد ضررهای جبرانناپذیر مالی و جانی جلوگیری کرد.
به خاطر داشته باشید که از مبدل ایزولاتور نباید برای قطع و وصل جریان برق ورودی به ماشین در حال کار استفاده کرد. دلیل اصلی استفاده از این مبدلها ارتباط تجهیزات از منبع اصلی برق است؛ اما قبل از قطع کامل، جریان عبوری باید توسط کلیدهای دیگر کاهش یابد.
در آن صورت، میتوان از مبدل برای اطمینان جهت قطع کامل جریان برق استفاده کرد.
به طور کلی، در هنگام کار با مبدلها بهتر است موارد زیر را رعایت کنید:
- در دسترس بودن کلید قطع و وصل مبدل
- نمایشگری وجود داشته باشد که قطع و وصل را تأیید کند یا کنتاکها در معرض دید باشند تا قطع و وصل بودن آنها با چشم قابل مشاهده باشد.
- با استفاده از تجهیزات مخصوص مثل Tag Out یا Lock Out باید مبدل را در حالت قطع قفل کرد.
تفاوت مبدلهای ایزولاتور با کلیدهای قطع کننده
در این قسمت به سه تفاوت اصلی مبدل ایزولاتور و کلید قطع کننده در ساختار، کار و نوع دستگاه اشاره میکنیم. قطع کننده شامل یک کلید الکترونیکی و یک رله در داخل است؛ اما مبدلها کلید مکانیکی سادهای هستند.
کار اصلی هر دو قطع جریان است. مبدل به صورت دستی این کار را انجام میدهد در صورتی که کلید، هم به صورت دستی و هم به صورت خودکار کار میکند.
اگر بخواهیم کمی بیشتر در مورد تفاوت این دو دستگاه صحبت کنیم، میتوانیم بگوییم کلید قطع کننده یک دستگاه الکترو مکانیکی با مکانیزم رله است؛ اما مبدل یک وسیله مکانیکی است که وظیفه جداسازی را به عهد دارد.
کلام آخر
مبدل ایزولاتور یکی از قطعاتی است که در صنایع برای مدیریت جریان برق استفاده میشود. این وسیله ساده مکانیکی به صورت دستی کار میکند و با ایجاد فاصله بین قطعات درونی خود به نام کنتاکها به قطع برق میپردازد.
این مبدل برای مصارف مختلفی به کار گرفته میشود و در هنگام کار کردن با آنها باید نکات ایمنی را رعایت کرد تا از وارد شدن صدمات مالی و جانی احتمالی جلوگیری به عمل آورد.